Malina je srpsko zlato. Volimo je, gajimo je, zadovoljni i nezadovoljni cenama, čas je krčimo, čas sadimo. Sve i svašta uz malinu i sa malinom. U moru proizvoda od maline, pojavili su se i slatko i džem od žute maline, retke ali isto tako ukusne, a kažu i manje kisele.
– U Srbiji je uzgoj žute maline na nivou hobija. Uglavnom je ljudi sade jer se razlikuje od ove klasične, egzotična je, simpatična, pa je gaje u po nekoliko primeraka u bašti, čisto za sebe. E, sad mi smo pre nekoliko godina krenuli u jednu malu kooperaciju. Nekoliko proizvođača je kupilo sadnice od nas, mi od njih otkupljujemo plod i prerađujemo. Prvo što smo napravili od žute maline je voćno vino, pa sok, slatko, voćni, namaz i likere. Ispostavilo se da je interesantna tako prerađena za tržište – priča Jelena Bošković, menadžer firme Floriva iz Ivanjice, izdvajajući samo jednu razliku između crvene i žute maline.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/viber_image_2025-02-02_20-45-50-266-768x1024.jpg)
– Ono što je njena razlika u odnosu na crvenu osim boje, je možda neka malo manja kiselost. Nema tu neke velike razlike, što se tiče same biljke. U Srbiji ima nekoliko sorti žute maline, a najrasprostranjenija je YELLOW KING. Remotantna sorta, jesenja malina, žbunasta, zato i jeste zgodna za hobiste, što možete da je posadite negde u ćošak u dvorište. Ne treba joj naslon, ni žica, ona rađa od kraja leta do prvih snegova – jedini problem je što je nema u dovoljnim količinama.
– Za preradu nema razlike, samo je ne možete naći u većim količinama. Kod nas ne bi prošlo u nekom većem obliku kao što se radi crvena malina, vilamet. Same potrebe tržišta su drugačije, mogli bismo možda i da povećamo proizvodnju žute maline, ali neće nam trebati toliko – osim žute maline firma Floriva u svojoj ponudi ima proizvode od svog jagodičastog voća.
– Mi imamo proizvode ovde od svog jagodičastog voća, ali ono što ljudima bude interesantno je ta žuta malina. Radimo i korporativne poklone, ali se firma prvenstveno bavi rasadničarstvom, u manjoj meri preradom, kao i prodajom kokosovog supstrata – rekla je za Dobro jutro Jelena Bošković.
Tekst i foto: Zorica Dragojević