Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Žmare – jelo koje je ponos vlaškog kraja

Žmare – jelo koje je ponos vlaškog kraja

1171

Jedno od najstarijih srpskih jela koje u sebi čuva autentučnost kraja iz kojeg potiče, jeste žmare. Ovo specifično jelo poreklom je iz Istočne Srbije i priprema se u selima na području Homoljskih planina.

Žmare je đakonija kojom se ponose Vlasi, ali kako ističu svako ko je proba bude oduševljen njome i pokušava da je napravi. Ipak, Vlasi tvrde da samo oni znaju tajnu dobrog ukusa koje žmare nosi sa sobom i taj jedan sastojak ljubomorno čuvaju kao deo svoje folklorne tradicije.

Tajnu jela žmare potpisniku ovih redova nije u detinjstvu hteo da otkrije ni njegov teča Zarije, Vlah poreklom i Beograđanin sa Belih Voda po mestu stanovanja. Samo se sećam da me jednom pitao: “Hoćeš li da ti tetka Angelina spremi sutra žmare za ručak?” Prvo sam ga pitao šta je to žmare i zašto sutra, a ne danas, a on mi je odgovorio da je to staro vlaško i srpsko jelo koje samo odabrani umeju da pripreme na pravi način a priprema traje dugo, nekada i ceo dan.

Tajnu jela žmare nije htela da mi otkrije ni tetka Angelina, uz smešak mi rekavši da je to porodična tradicija Jovanovića i da se prenosi generacijama. Ipak, ono što sam tada, pre više od četiri decenije, naučio jeste da u ovo jelo ide i puno ljubavi pri pripremanju.

Vlasi ovo jelo još zovu i žumijare, a sastoji se od ovčijeg mesa, praziluka i kukuruznog brašna. Prve zapise o spravljanju jela žmare sastavio je Vuk Karadžić još u prvoj polovini 19. veka a samo jelo se u ovom delu Srbije spravlja već 300 godina. Vuk je od arhimnadrita manastira Šišatovac, Lukijana Mušickog (inače i velikog srpskog pesnika) jednom prilikom u pismu zatražio da mu ponovo pošalje uputsva za pripremu starih srpskih jela: žmare i kapama.

Spremiti Žmare odnosno, žumijare nije nimalo lako i treba biti vešt majstor kulinarskog zanata ili barem posedovati ljubav ka tom jelu. U pripremi učestvuje obično cela porodica a dobrodošla je i pomoć komšija. Najviše se sprema u selima Kladurovo, Ranovo i Manastirica. Kako mi je pričao i profesor istorije iz negotinske gimanzije Bojan Janković, nekada se žmare pripremao na svadbama u mlavskom kraju kao i na daćama u bogatijim domaćinstvima. 

Nekada se jelo žmare kuvalo u velikim bakračima, zapremine od pedeset litara dok se danas sprema u velikim kazanima. Kakos mo već rekli, kuva se dosta dugo, od 12 do 18 sati je protrebno da bi jelo bilo gotovo.

Jelo žmare i način njegove pripreme nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Za prave žmare se koristi isključivo ovčije meso bez loja.

Meso cele ovce (oko 70 kg) se iseče na komade i potapa u vrelu vodu u kojoj je prethodno skuvan praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, procedi se i odvoji od kostiju. Kada se prohladi, “iščija” se (razdvoji) na tanka vlakna, koja se vraćaju u proceđenu čorbu. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno i kuva se satima, uz često mešanje, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena.

Specijalitet se servira dok je vruć.

Tekst: Srećko Milovanović