Zlatiborska „Pršutijada“ biće održana 14. februara, ali u novom formatu zbog trenutne epidemiološke situacije. Umesto u Mačkatu, kao do sada, dobitnici zlatnih plaketa u pet kategorija za ovu godinu izlagaće svoje proizvode na početnoj stanici Gold gondole na Zlatiboru, u periodu od 8 do 17 časova.
Osim najboljih proizvođača goveđe i svinjske pršute, slanine, kobasice i ovčije stelje, u okviru 21. Sajama suvomesnatih proizvoda biće organizovana i izložba tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda ovoga kraja. Pored suvog mesa posetioci će tako moći da probaju i sir i kajmak mlekare „Naša Zlatka“, kao i med, rakiju, slatka i džemove, koji nose žig garncije „Dobro sa Zlatibora“. Kao i predhodnih godina, kontrolu kvaliteta suvomesnatih proizvoda vršiće „Jugoinspekt“ iz Beograda, a organizatori manifestacije su Opština Čajetina i „Zlatiborski eko agrar“.
Zlatiborski kraj je inače poznat po proizvodni suvomesnatih proizvoda, a popularna „Pršutijada“ u protekle dve decenije održavala se u selu Mačkat, odakle je i najviše proizvođača. Sajam suvomesnatih proizvoda u porti crkve Svetog proroka Ilije tokom tri dana posetilo bi više od 10.000 ljubitelja dobrog zalogaja, koji su mogli da degustiraju i po sniženim cenama kupe goveđu, svinjsku i ovčju pršutu, kobasice, suvu slaninu, ovčiju stelju, čvarke i ostale suvomesnate proizvode, ali i da učestvuju u nagradnim igrama sa vrednim robnim nagradama.
Željko Dulanović