Zimsko prskanje ili kupanje voćaka je jedna od neizostavnih mera koju voćari moraju da obave ako žele kvalitetan rod i manje problema sa bolestima i štetočinama tokom vegetacije.
Dobra voćarska paksa insistira na kvalitetnim preventivnim merama kao što su plavo prskanje, sanitarne mere i zimsko prskanje.
Plavo prskanje je mera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni i obavlja se nakon berbe plodova dok još ima lišća na granama, kako bi se uradila dezinfekcija lišća i smanjio infektivni potencijal fitopatogenih gljiva koje prezimljavaju u tom opalom lišću.
“Za ovo prskanje se preporučuju preparati na bazi bakra kod čije primene moramo voditi računa na spoljašnu temperaturu koja treba da bude iznad 10C stepeni.”, kaže Dejan Mujakić savetnik iz vranjske PSSS.
Po njegovim rečima tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu, kada to vremenski uslovi dozvole, treba pristupiti sprovođenju sanitarnih mera u zasadu, a koje podrazumevaju odsecanje sasušenih grana i grančica, uklanjanje celih stabala po potrebi, struganje i skidanje kore ispod koje rade štetočine kao što su drvotočci i strižibube, uklanjanje mumificiranih tj. sasušenih plodova i lišća.
“Tek nakon svega ovoga treba pristupiti rezidbi. Ove mere se završavaju iznošenjem biljnog materijala iz zasada i spaljivanjem.”, podvlači Mujakić.
Zimsko prskanje se izvodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši i treba ga obaviti kombinacijom mineralnih ulja, insekticida (iz grupe Piretroida) kao i fungicidima na bazi bakra (Bakar hidroksid).
Mineralno ulje deluje mehanički, jer naneti na prezimljujuće forme insekata sprečava razmenu kiseonika i dovodi do gušenja prezimljujućih formi, a samim tim i do smanjenja populacije štetočina za narednu vegetaciju.
Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcioni potencijal.
Poštovanjem svih navedenih postupaka od plavog prskanja preko sanitarnih mera do zimskog prskanja, proizvođači će obezbediti voću bezbedan ulaz u novu vegetaciju, a voćarima malo mirnog sna.
Priredila: Gordana Nastić