Veoma dobro uspeva na zemljištu bogatom organskom materijom i zato se đubri zagorelim stajnjakom (2-3 kg/ha) uz 30-40 kg NPK đubriva (1:1:1). Sadnja se obalja u redove ili četvororedne pantljike. Sadnja je na dubini na kojoj je rastao rasad, a pri sadnji kocki površina se markira plitkim rupama za sadnju. U zavisnosti od krupnoće sorte razmak sadnje je 15-25 h 15-25 cm . Pri sadnji u pantljike ostavlja se razmak između pantljika 60-80 cm. Posle sadnje (5-6 dana) usev se plitko otkopava, na dubinu oko 5 cm, a sledeće otkopavanje je za 10-15 dana, dok biljke na zatvore redove.
Salata ima velike potrebe za svetlošću. Pri malom intenzitetu osvetljenosti formiraju se rastresite, manje glavice, nakupljaju se štetni nitriti i nitrati (i do 3000) sveže materije. Salata ubrzava porast i povećava prinos (oko 25%) pri povećanju koncetracije SO² (povoljna koncentracija 0,2%) tokom sunčanih dana. U fazu obrazovanja (6-7 listova) usev treba prihraniti sa 20-30 azotnog đubriva na ili uz zaštitu useva obaviti 1-2 folijarna prihranjivanja kompleksnim đubrivom (vuksal 4 0,2% ili sl.). Za zaštitu salate upotrebljava se kidan (0,3%), ronial protiv sive truleži, protiv plamenjače preparat na bazi bakra, cineb, champion, protiv puževa limage (1.5 kg/100 m²). Zalivanje se obavlja prema stanju useva svakih 7-10 dana sa 10-15 l vode na m². Berba salate je sukcesivna, u zavisnoti od formiranja glavica. Prinos zavisi od gustine biljaka, sorte i vremena berbe i kreće se od 1,5 do 4 kg/ m². Tehnološka zrelost nastupa nakon 40-45 dana zimi i 30-35 dana u proleće. Beru se suve glavice, odsecanjem, uz odstranjivanje donjih listova.
Nebojša Božović, PSSS Kosovska Mitrovica