Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Zelena salata – za jesenju sadnju samo sorte otporne na niske temperature

Zelena salata – za jesenju sadnju samo sorte otporne na niske temperature

404

Zelena salata posejana u jesen za upotrebu pristiže tokom zime i ranog proleća. Za jesenju sadnju koriste se sorte otporne na niske temperature. Rasad se proizvodi u septembru u hladnim lejama, a rasađuje do kraja oktobra. Seme treba da bude iz prethodne godine, da bi se izbeglo fiziološko mirovanje. Ukoliko je potrebno da se koristi ono iz tekuće godine, tada ga prvo valja natopiti u vodi i držati u frižideru tri dana na temperaturi od četiri Celzijusova stepena. Seje se u kontejnere i saksije ili hladne leje.

Parcela se priprema odmah posle ubiranja prethodnog useva. Za jesenju salatu zemljište mora da bude kvalitetno pripremljeno. Odmah posle pripreme markiraju se redovi. Posle rasađivanja, u zavisnosti od potrebe, zalije se jednom ili dva puta. Jesenji usev salate treba đubriti malim količinama mineralnih đubriva.

R.D.J.