Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zašto su čvarci skupi?

Zašto su čvarci skupi?

1296

Ne tako davno, čvarci su se smatrali sirotinjskom hranom, a ne delikatesom. U selima većina ljudi kolje svinje i sami prave „sremačke bombone“, dok ljubitelji čvaraka koji žive u gradu nemaju tu privilegiju i moraju da kupuju po poprilično visokim cenama. Zato smo istražili gde u Novom Sadu mogu da se kupe čvarci i po kojoj ceni.

U specijalizovanim kioscima po nazivom „Butik čvaraka”, kojih je na dosta lokacija u gradu, kilogram čvaraka košta  1.500 dinara, dok domaća sprža, južnjački specijalitet od svinjskog mesa koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti, iznosi 1.700 dinara. U mesarama im je cena od 1.500 dinara pa naviše, dok na pijacama kod individualnih proizvođača za čvarke treba izdvojiti od 1.500-1.800 dinara, a u megamarketima njihova cena doseže i do 2.500 dinara.

Naime, za 200 grama ove namirnice u megamarketima treba izdvojiti od 480-550 dinara. Poznato je da su prerađevine od mangulica uvek „bile na ceni“. Tako je do pre mesec dana kilogram čvaraka od ove rase koštao 1.800 dinara, dok je sada za njih potrebno izdvojiti 2.000 dinara. Ukoliko domaće čvarke kupite u selu, moraćete da izdvojite oko 1.000 – 1.200 dinara za kilogram.

Ovako visoke cene proizvođači pravdaju padom proizvodnje domaćih svinja koji se odražava i na proizvodnju hrane. Njihova pretpostavka je da jednostavno  „nema masnoće“. Dakle, svinja nema dovoljno, a potražnja je velika.

Od prodavaca na pijaci, smo mogli čuti i da je cena suve slanine skočila i sada je od 1.650 do 2.000 dinara.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović