Nakon berbe, plodovi, skoro svih voćnih vrsta, podložni su napadu raznih bolesti. Iako su u skladištima kontrolisani uslovi ipak dolazi do propadanja plodova. Tako je i s jabukama. Plodovi se najčešće čuvaju u kontrolisanoj atmosferi, ali ni ta tehnologija skladištenja ne sprečava propadanje plodova ako oni na sebi nose latentni inokulum (zarazni potencijal) patogena koji je prenesen iz voćnjaka.
– Bolesti koje se razvijaju i nakon berbe su Monilinia fructigena, Glomerella cingulata, Penicillium expansum, Botrytis cinerea i Colleteotrichum spp. Ono što je zajedničko ovim bolestima jeste da mogu značajno da umanje kvalitet ploda i utiču na pojavu truleži i propadanja plodova. Na plodovima su vidljivi i karakteristični simptomi plesni ili truleži, a zaraženo tkivo postaje meko na dodir, smeđe do crne boje, plodovi gube tržišnu vrednost i samim tim postaju neupotrebljivi, objašnjava za „Dobro jutro“ dipl. ing. zaštite bilja Mirjana Zorić, savotodavac u PSS Vojvodine u Somboru.
Tretman pred berbu je važan kod svih sorti jabuke, a posebno kod onih koje su namenjene dužem skladištenju, kao što su Ajdared, Zlatni delišes, Jonagold, Breburn i druge. Za suzbijanje prouzrokovača skladišnih bolesti primenjuju se fungicidi pred berbu sa što kraćom karencom (vreme koje je potrebno da protekne od prskanja do branja voća i povrća). Zaštita bi trebalo da bude sprovedena preventivno mesec dana pre berbe. Tada bi, primera radi, po savetu ovog stručnjaka, mogli da bude primenjeni preparati na bazi aktivne materije fludioksonil, preventivni fungicid sa kontaktnim delovanjem koji suzbija prouzrokovače bolesti Colletotrichum spp, Penicillium spp, i Botrytis spp.
Pre unošenja plodova jabuke u skladište neophodno je da se plodovi tretiraju, kako bi se izbegli mogući rizici od pojave fizioloških promena na plodovima i pojave oboljenja prilikom čuvanja. U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kada su zadovoljeni svi uslovi u skladištu. Tretiranje kalcijumom obavlja se zbog sprečavanja pojave gorkih pega i drugih fizioloških promena na plodovima. Za tu namenu koriste se različita jedinjenja kalcijuma.
V. Savić