Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Zaštićeni prostor za proizvodnju rasada se mora provetravati

Zaštićeni prostor za proizvodnju rasada se mora provetravati

88

Tokom februara veliki broj poljoprivrednih proizvođača kreće sa proizvodnjom rasada ranog povrća u toplim lejama koje se zagrevaju preko biološkog izvora – svež nezgoreli stajnjak, slama ili pleva, a mogu i električnom energijom i toplom vodom. Kod odabira supstrata valja obratiti pažnju na kvalitet, jer se mogu pojaviti mušice ili male bele larve koje jedu koren, a kasnije i razne bolesti koje utiču na propadadanje biljaka.

Povrtari koji imaju grejane plastenike ili staklenike sada pikiraju rasad, jer su tokom januara posadili seme rasada za ranu proizvodnju. Kvalitet rasada zavisi od pravilne nege. U proizvodnji često se koriste velike količine stajnjaka koje dovode do stvaranja štetnih gasova i vodene pare, pa previsoka vlažnost, visoka temperatura i smanjena osetljivost biljaka utiču na formiranje nežnih i izduženih biljaka koje su podložne napadu bolesti. Zato je neophodno da se zaštićeni prostor za proizvodnju rasada svakodnevno provetrava.

Dezinfikovani seme i supstrat kao preventiva

U cilju prevencije ove bolesti u proizvodnji rasada se preporučuje upotreba dezinfikovanog semena i supstrata, kao i umereno zalivanje sa dovoljno svetlosti uz redovno provetravanje. Ukoliko se bolest javi na nekoliko biljaka one se mogu ukloniti a na mesta gde su bile upotrebiti fingicid. Preparati Previcur 607 SL (u koncentraciji 0,25%) i Previcur Energy (0,15%) se najčešće koriste u zaštiti rasada. Rastvorom ovih sredstava zalivaju se biljke i samo zemljište oko njih. Prvo zalivanje ovim rastvorom se preporučuje odmah posle setve, drugo zalivanje se obavlja kada biljke imaju 10-ak centimetara visine ili posle pikiranja uz dodatak nekog od insekticida. Treće zalivanje kombinacijom ovih sredstava (fungicida i insektidica) obavlja se prilikom rasađivanja kako bi se koren dobro natopio i zaštitio. Ovako zaštićen rasad će se lakše ukoreniti i bolje podneti stres oko ukorenjavanja.

Rasad mogu da napadnu rovci, krtice, miševi i puževi. Protiv rovaca i miševa se koriste odgovarajući mamci, dok se za suzbijanje puževa može upotrebiti pužomor rasipanjem granula oko biljaka ili između redova.

Što se tiče radova u bašti na otvorenom, sada se vrše pripreme za ranu setvu. Najčešće se obrada zemljišta obavlja ručnim alatima ili kultivatorom. Neke vrste povrtarskih kultura lakše podnose niske temperature, mada postoji nepisano pravilo da se sačeka da se zemlja ugreje na 5 ºC. U poslednjoj dekadi februara može se izvršiti setva graška, spanaća, belog i crnog luka, roktvica, salate, šargarepe, peršuna i blitve.

Tokom rezbidbe voća obavezno je dezinfikovati alat, jer time sprečavamo širenje raznih oboljenja u voćnjaku. Alat se može dezinfikovati potapanjem u 70 % alkohol, ili potapanjem u rastvor kalijum permanganata (1 ml u 100 ml vode). Za rezidbu koristiti čist i naoštren alat, a ukoliko su u pitanju veći rezovi na voću, obavezno ih premazati voćarskim voskom koji se može naći u poljoprivrednim apotekama.