Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ZANIMLJIVA JELA OD BOBA

ZANIMLJIVA JELA OD BOBA

218
Foto: AdobeStock

Čorba od boba s mladim lukom je zasitan prolećni lak ručak pripremljen za kratko vreme. Potrebno je pola kg mladih mahuna boba, dve glavice crnog luka, 4 kašike maslaca, veze svežih peršuna i mirođije, kašika brašna, aleva paprika i so po ukusu, jedno jaje i šolja kiselog mleka.

Očišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno s lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša. Kada je bob gotov, dodajte zapršku od maslaca, aleve paprike i brašna rastvorenog u vodi, pa sve kuvajte još 10 minuta pa ubacite u čorbu. Gotovu čorbu pospite seckanim peršunom i mirođijom. Napravite hladnu zapršku od jaja i kiselog mleka i pre serviranja dodajte u toplu čorbu od boba s mladim lukom.

Kuvano jelo od krompira i zelenog boba se priprema od jedne činijice očišćenih i opranih zrna boba, 5-6 mladih krompira srednje veličine, jedne šolje paradajza iz konzerve, jedne glavice crnog luka, jedne veće šargarepe, dve kašike brašna, pola kašike dimljene aleve paprike, pola veze sveže mirođije, četiri kašike ulja i soli prema ukusu.

Naseckajte šargarepu na kolutove, a luk na sitne kockice i dinstajte ih u malo masnoće u šerpi sve dok ne omekšaju. Dodajte zrna zelenog boba, a malo posle toga sipajte i iseckani mladi krompir. Kada se krompir prodinsta dodajte alevu papriku i brašno. Kroz nekoliko minuta dolazi red na paradajz iz konzerve, koji ste prethodno iseckali. Sipajte toplu vodu i posolite. Kuvajte na umerenoj vatri i s vremena na vreme promešajte, da ne zagori. Začinite gotovo jelo svežom mirođijom i poslužite.

Đuveč sa svinjskim mesom je ukusan, hranljiv i osvežavajući ručak za tople letnje dane, kada su bašte pune svežeg povrća. Potrebno je 600 grama svinjskog mesa bez kostiju, jedna šolja ulja ili svinjske masti, 4 glavice crnog luka, 6 -7 paprika, jedan mladi patlidžan, jedna šolja boranije, po 250 g bamije i zelenih zrna boba, dva – tri paradajza, 5 – 6 krompira, pola veze svežeg peršuna, soli i aleve paprike po ukusu.

Prvo se iseče meso na kocke srednje veličine, posoli i ubaci u đuveč, ulije malo vode i stavi u umereno ugrejanu rernu da se dinsta dok malo ne omekša. Zatim se doda luk iseckan na kriške, patlidžan i paprika na kockice, paradajz na krugove i ne sasvim skuvan bob, boranija i aleva paprika. Dobro se promeša, doda masnoća i peče u umereno ugrejanoj rerni, dok sastojci ne omekšaju. Tada se ubaci krompir iseckan na kriške, sipa jedna šolja tople vode i peče dok sva voda ne ispari, a ostane masnoća i sokovi od povrća i mesa. Servira se posut sitno iseckanim peršunom.