SKORO ZABORAVLJENE – A DANAS NAJTRAŽENIJE
Jabuka – rajsko voće, domaći dragulj zime, ili voće koje se najčešće jede kod nas jer ga ipak ima tokom cele godine. Nekada su naši roditelji pred zimu donosili gajbice ovog voća, svaku smo pažljivo umotavali u novinsku hartiju – da potraje. Drugog voća, osim onog u kompotima skoro i da nije bilo. Danas je mnogo toga dostupno tokom cele godine u marketima, pa i jabuke i to ne samo domaće. Naravno, mnogi će reći – „ da, ali nije zdrava koliko je puta prskana“. Proizvođači tvrde da je sve pod strogom kontrolom, karenca ispraćena, drugi će reći da biraju samo organsku jabuku, a pitanje je gde su nestale one naše – stare i neprskane, a tako mirisne i ukusne.
Ove jeseni sam krenula baš u potragu za tim – autohtonim sortama. Nema boljeg osećaja nego stati ispod svog drveta, ubrati neprskanu voćku i pojesti, baš tu i tada.
Važno je znati da su mnoge stare sorte otporne na bolesti kao što su čađava krastavost, pepelnica, plamenjača koje ne traže 15-20 prskanja da bi rodile i sačuvale plod. Sadnice ovih jabuka moguće je nabaviti, po pristupačnim cenama, u većim rasadnicima širom Srbije. Ove sorte se obično uzgajaju na manjim površinama, mnoge od njih su samooplodne, a nekima je potreban i oprašivač. Zato ih valja upoznati, odabrati i posaditi na svojim okućnicama, vikendicama, dvorištima…
Koje su to stare sorte jabuka, kakvog su oblika, ukusa i za šta sve mogu da se koriste, pročitajte u nastavku…