Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Zahtevan usev bogatog ploda

Zahtevan usev bogatog ploda

588

Paradajz Lycopersicon esculentum, familija Solanaceae je danas nezamenljiv deo naše kuhinje i obavezan usev u svakoj bašti, iako smo ga u ishranu uvelu tek u 19. veku. Vodi poreklo iz Južne Amerike, iz oblasti Anda odakle je prenet u Španiju, Portugaliju i Italiju. Prvi pisani podaci su iz 16. veka kada je nosio naziv zlatna jabuka ili jabuka ljubavi.

Plod paradajza je bogat posebno kalijumom (250 mg), fosforom (18 mg), magnezijumom (9 mg) i gvožđem (0,55 mg u 100 gr ploda). Posebno je značajan u ishrani ljudi zbog sadržaja likopina i drugih bojenih materija.

Šta obara prinos a šta je ključ uspešnog gajenja paradajza saznajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us