Sveže začinsko bilje postalo je popularno nakon ekspanzije kulinarskih TV kanala, čiji ga kuvari obilato koriste, a beru na licu mesta – u kuhinji. Tako se polako razvija praksa da sveži začini svima budu nadohvat ruke, a saksije i žardinjere sa gajenim biljkama našle su mesto u stanu, na terasama i prozorskim oknima. Za ovu „kućnu proizvodnju“ dovoljno je imati samo dobru volju i malo baštovanskog znanja.
Piše: Biljana Nenković
Održavanje i nega začinskog bilja u saksijama je manje zahtevno, biljke su uvek na oku odgajivača, koji ne moraju da se bore s korovom i štetočinama. U saksijama može da se uzgaja skoro svaka začinska biljka, samo valja znati koja zahteva više ili manje vode, sunca i toplote.
Ako se biljke uzgajaju iz semena, dovoljno je pratiti uputstva proizvođača i voditi računa o tome da posude budu čiste, kako se oboljenja ne bi prenosila. Pokazatelj loše nege je požutelo lišće i sušenje delova biljaka. Prostorije uvek treba da budu dobro provetrene, a ispod saksija treba postaviti tacne.
Predložićemo vam za sadnju u saksijama nekoliko biljaka koje se često koriste, lake su za održavanje i mogu da se gaje na terasi, u sobi ili na prozorskoj dasci.
Ruzmarin
Ruzmarin je drvenasti grm s igličastim lišćem koje daje odličan ukus pečenim krompirima, jagnjetini, jelima s piletinom i aktivno učestvuje u kulinarstvu kao začin. Koristi se kod pripreme jela od ribe, divljači i drugih pečenih mesa.
Lepo napreduje u saksijama, na terasi ili u zatvorenom prostoru. Ukoliko je u sobi, treba uvek da bude na dobro osunčanom prozoru, kako bi mogao da dobije što više sunca. Najbrži način da se uništi ruzmarin u saksiji je previše vode. Potrebna mu je vlaga, ali ne i „mokre noge“.