Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Заборављена бобица наших дворишта

Заборављена бобица наших дворишта

443

У ком крају, који дан касније или раније, сазрева ових дана огрозд, здраво и ароматично бобичасто воће киселкастог укуса за које многи нису ни чули. Близак рођак рибизле, огрозд (Ribes grossularia), може бити зелене, жуте, црвене, наранџасте или црне боје, што зависи од сорте.

Колико је минулих векова био цењен и поштован сведочи и податак да су некада у Енглеској постојали клубови за узгајање најбољег и најсочнијег грма овог воћа. У 16. веку, због високе количине витамина Ц, користили су га за лечење грознице и куге.

Дуг списак лековитих састојака…

Свака бобица огрозда је мали рудник витамина и минерала. Обилује витамиима А и Ц, манганом, калијумом и дијететским влакнима. У нешто мањим количинама садржи пантотеинску киселину, фолате, тиамин, пиридоксин, бакар, калцијум, фосфор и магнезијум. Међутим, у 100 грама лековитих бобица има само 44 калорије, а задовољава 25 процената дневне количине препоручених дијететских влакана, што га чини идеалном храном за мршављење.

Због богатства калијумом ово воће је од велике помоћи срчаним болесницима, јер утиче на правилан рад срца, штити од високог крвног притиска те помаже нормалној функцији нервних и мишићних ткива. Бобице садрже биофлавоноиде и имају снажна антиоксидативна својства, штите од канцера и превременог старења, помажу код упала и нервних болести.

Захваљујући антибактеријским својствима, може се користити као „негујући тоник“ против екцема и флека на лицу. Ако имате проблема с танком и беживотном косом, огрозд вам итекако може помоћи.  Намочите суве бобица огрозда у води и добијену течност редовно користите за прање косе. Ово средство даје коси волумен и исцељује болести власишта, а верује се да огрозд спречава и губитак косе. У ту сврху можете направити пасту од куване пулпе огрозда коју ћете наносити на власиште неколико пута недељно.

…још дужа листа болести које лечи

Конзумирање огрозда с медом може побољшати вид и помаже код катаракте. Један од за то заслужних састојака је витамин А. Фитохемикалије из сока огрозда одржавају здравље ћелија ока. Дневно конзумирање овог воћа људски организам штити од стреса, ефикасно га чисти, јача и подиже имунитет.

Корен огрозда је старо народно лековито средство које појачава излучивање мокраће и користи се код свих „водених“ болести, а добар је за лечење катара желуца и црева, те за високе температуре.

Да сумирамо: лековита својства огрозда су велика, ове сићушне бобице јачају имунитет, побољшавају рад желуца, бубрега и јетре, уклањају песак из бешике, побољшавају памћење и концентрацију, помажу у лечењу проблематичне коже, заустављају опадање косе, уклањају тешке метале из организма, помлађују и дају виталност организму, побољшавају вид, штите од карцинома, природни су антиоксиданс и штите срце и крвне судове. Али, у конзумирању ваља бити обазрив и не јести недозреле плодове, јер они могу довести до желудачних проблема.

Огрозд се ретко где једе као свеже воће. У мањим количинама се додаје у воћне салате, торте и пите, а углавном се конзервира јер, доказано је, његов витамин Ц добро подноси више температуре. Добро очишћени и опрани плодови се једноставно замрзну и тако чувају за зиму, а од њих се могу правити слатке али и слане делиције. Бобице се и суше, и од њих припрема чај, или се грицкају као воћни чипс.

Зреле бобице црвеног огрозда се прогњече, а посуда у којој се налазе се покрије и остави два дана. За то време треба чешће садржај посуде мешати да се одгоре не створи скрама. После два дана огрозд се поново изгњечи. На један литар сока дода се 1 до 1,5 литара вруће воде и 750г до 1.000 кг шећера. Све скупа се кува 15 до 20 минута, добро одпени и остави да се охлади. Најбоље је да се вино процеди у флаше и зачепи искуваним чеповима. Овако зачепљено мора се оставити да „дозрева“ два – три месеца. Ово је изванредно десертно вино. Деци се не даје, јер опија.

Многи људи знају за пиће мојито, али не знају да се од огрозда може припремити и компот под истим именом. Од таквог «коктела» сигурно се нећете напити. Потребно је 350 г огрозда, 250 г шећера, две кришке лимуна, нане по укусу. У опрану теглу од три литра ставите лимун и менту. Додајте огрозд и прелијте кипућом водом. Затворите и оставите не дуже од двадесет минута. Добијену течност сипајте у већу посуду и кувајте на лаганој ватри заједно са шећером. Сипајте компот у тегле и одложите на хладно и суво место.

Лепе, крупне црвене бобице огрозда се мало изгњече и кувају без воде док се не направи густа каша. Затим се процеди кроз густу цедиљку и добијени сок се поново прокува тако што се на четири литра сока дода се 1,5 кг шећера. Кува се док маса не постане као желатин којим се, док је врућ, пуне загрејане, стерилисане теглице. Оне се прекрију чистом кухињском крпом и оставе да се потпуно охладе. Врућом смесом напуњене угрејане тегле оставе се 48 сати да се охладе. Затим се добро завежу дуплим пергамент папиром или се стави слој целофана и заврне стерилисани поклопац.

Овај сос ће бити укусан додатак за месо или рибу. Припрема се од једног кг огрозда, 150 г шећера, 70 мл воде, 400 г црног лука и једног крупнијег чена белог лука, једне кашике уља, пола кашичице коријандера, две кашичице карија, 50 г грожђа и соли по укусу.Црни и бели лук ситно исецкати и динстати на тихој ватри, Бобице огрозда помешати са шећером и кувати десетак минута, а затим воће пропасирати кроз цедиљку. Добијени сок помешати с динстаним луком, у ову масу додати преостале компоненте и кувати још десетак минута. Када се охлади, усути у теглу и чувати у фрижидеру док се не утроши.

Пише: Светлана Мујановић