Proređivanje cvetova i plodova jabuke je mera koju stučnjaci preporučuju kao obaveznu, jer od nje zavise visina i kvalitet prinosa. Ako se pravilno i na vreme uradi, plodovi su krupniji i bolje obojeni. Smanjuje se i njihovo opadanje, odnosno povećava udeo prve i ekstra klase, olakšava i ubrzava berba. Kod sorti koje su sklone neredovnom rađanju (“fudži”, “crveni delišes” i “zlati delišes”) prvo se primenjuje proređivanje cvetova, a nakon toga i plodova.
– Proređivanje cvetova jabuke može se raditi hemijskim i mehaničkim putem – objašnjava dr Boban Đorđević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. – Hemijsko proređivanje donosi mnogo rizika, naročito u regionima u kojima je česta pojava prolećnih mrazeva, ali nije dobro da se izostavi kod sorti jabuke koje su sklone neredovnom rađanju. Za ovu namenu mogu da se koriste sredstva kao što su Etefon i ATS, koja korisne efekte imaju samo ako se pravilno upotrebe. Primenjuju se u fenofazi punog cvetanja stabala, pa ne utiču na već oplođene niti na neotvorene cvetove.
Opadanje bočnih plodova
Za mehaničko proređivanje cvetova postoje mašine sa plastičnim nitima malih debljina koje se postavljaju na rotirajućoj osovini. Pri velikim rotacionim brzinama ove niti udaraju u cvetove i tako ih uklanjaju – proređuju.