Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Vrhunska šljivovica i odličan džin iz banatske destilerije

Vrhunska šljivovica i odličan džin iz banatske destilerije

1611

Aca Nikolić, jedan od vlasnika destilerije Kašasa u banatskom selu Farkaždin, pre pet godina je kupio kazan kako bi proizveo svoj prvenac – rakiju od šljive. Danas je šljivovica „Tron“ ponos destilerije jer je nastala iz kupaže nekoliko vrsta destilata, koji su prethodno nezavisno odleželi, da bi ih kasnije spojili u jednu bocu. Sem rakije od šljive u destileriji se proizvodi i oko 20.000 litara premium rakije od kajsije, dinje, dunje, vilijamovke, kruške, džanarike, jabuke, maline, kupine, medovače,  grape i loze, koje su preteča današnjih redovnih i limitiranih serija rakija. Pored rakija ova destilerija u ponudi ima i Blues kraft London Dry Gin, napravljen po staroj recepturi, dobijen je od bobica kleke i pažljivo izabranog herbalnog i lekovitog bilja. Možete ga konzumirati čistog, sa tonikom, ili od njega kreirati koktele.  

Za proizvodnju premium rakija odlučili su se osluškujući tržište.

– Shvatio sam da domaći konzumenti najviše vole rakiju od šljive, kajsije, dunje i kruške, te sam se bazirao na njihovu proizvodnju, mada i dalje imamo limitirane rakije od dinje, maline, meda. U međuvremenu smo počeli da proizvodimo i kraft džin koji osim na domaćem, plasiramo i na inostranom tržištu – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, osnova vrhunskog kvaliteta rakija leži i u činjenici da se one proizvode od najkvalitetnijeg domaćeg voća, a kada je reč o kraft džinu, koriste se najfinije herbalne biljke, probrane trave i kleka prve kategorije. Kako bi  održali kvalitet pri proizvodnji rakije i džina konstantno kontrolišu kvalitet sirovina, sistema i tehnologije. Svaki destilat podleže zdravstvenoj i bezbednosnoj kontroli u ovlašćenim laboratorijama.

– Ljudi uglavnom misle da je za proizvodnju kvalitetne rakije potreban dobar kazan, a ja smatram da tajna leži upravo u fermentaciji i zato mi dodajemo kvasce i enzime organskog porekla. Naši destilati, u zavisnosti od vrste, kasnije odležavaju u staklenim balonima, prohromskim tankovima i drvenim buradima. Vremenski period odležavanja je najmanje dve godine – ističe Nikolić.

Sve ovo je rezultiralo da dobiju rakije prefinjenog ukusa, pa tako primera radi njihova premium rakija od šljive, poseduje blagu aromu, pri prvom gutljaju se osete note pekmeza od šljive, dok je završnica duga i trajna. Kada je reč o rakiji od dunje, odležaloj minimun tri godine, ona poseduje tipičan i pomalo opor ukus dunje, blagu aromu i izrazito voćnu završnicu.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović