Koštičavo voće nalazi se u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta u fazi od lišće počinje da opada (BBCH 93), do faze 50 odsto lišća žuto i opalo (BBCH 95).
Proizvođačima koštičavih voćnih vrsta se preporučuje jesenji tretman u fazi kada opadne oko 70 odsto lisne mase, primenom nekog od preparata na bazi bakra: Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75% ili Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35% ili Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8% ili Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.
Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena prouzrokovača biljnih bolesti, kao što su: prouzrokovač sušenja cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), bakterioznog raka i izumiranja grana (Pseudomonas syringae) i dr. Navedeni patogeni prezimljavaju na kori grana i stabla, rak ranama, pupoljcima i drugim skrovitim mestima pa je tretman neophodno sprovesti uz primenu velike količine vode kako bi depozit preparata dospeo na celokupnu površinu krošnje i stabla.
Pored hemijskih mera zaštite neophodno je i sprovođenje agrotehničkih mera kao što su orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana, kao i uklanjanje mumificiranih plodova iz voćnjaka koji takođe predstavljaju mesta prezimljavanja biljnih patogena.
Izvor: Prognozno-izveštaja služba zaštite bilja
Foto: Pixabay