КАКО ЗНАТИ КАД СУ ШЉИВЕ ЗРЕЛЕ
Одређивање почетка и најбољег времена бербе шљива је врло значајно, јер директно утиче на квалитет плодова, њихову транспотабилност и складишну способност. Врло је важно да се одреди оптимални рок за сваку сорту и да се не бере ни прерано, ни прекасно. То у изјави за „Добро јутро“ истиче дипломирани инжењер Михајло Жикић, стручни сарадника за воћарство и виноградарство у ПСС служби у Зајечару.
Објашњава да је превремена берба штетна, јер плодови не постижу сортну величину, карактеристичну боју, ни оптимални квалитет, а закаснела берба такође није пожељна, јер плодови више опадају и подложнији су механичким оштећењима. Такви слабије подносе транспорт, јер је код њих изражена појачана транспирација и осетљивији су на физиолошке болести.
Ботаничка или пуна зрелост
У току сазревања плода карактеристична су два степена зрелости, а то су ботаничка и пуна зрелост.
Ботаничка зрелост наступа када шљива достигне одређену крупноћу која је својствена сорти, њене семенке су способне да клијају, обуставља се даљи доток хранљивих материја. То је завршна фаза у расту плода, омотач је зрео, али не и погодан за јело у свежем стању.
Пуна зрелост је стање плода којем претходе сложени биохемијски процеси и у којем шљива има најбоље органолептичке особине, плод има најбољи укус, арому и сочност. У том степену зрелости плодови су најпогоднији за употребу као свежи, али и за све облике прераде.
– Технолошка зрелост се, ако су плодови намењени за потрошњу у свежем стању и прераду, најчешће поклапа с пуном зрелошћу – разјашњава и ову недоумици инж. Жикић. – То је фаза у којој је воће најквалитетније и најподесније за употребу. Карактерише се уочљивом променом боје покожице плода и појавом воштане превлаке. Боја плода постаје интензивно плава или другачија у складу са сортном одликом. Меснати део плода такође мења боју, од зеленкасте прелази у златно жуту. Видљиво је и значајно повећање крупноће плодова, све до зрења.
Искуство или рефрактометар
Одређивање степена зрелости за искусне воћаре није тежак посао. У пракси се за одређивање степена зрелости плодова и оптималног рока бербе користи већи број метода. Под оптималним роком подразумева се средњи датум за који мора да се организује берба, али то не значи да је у питању један дан и да се читав принос у једном засаду може обрати за кратко време. То је моменат када почиње берба одређене сорте.
Дозрелост плодова препознаје се на више начина. Знаци које ваља уочити су одвајање плода с петељком од гранчице и плода од петељке, промена основне и допунске боје покожице, промена боје семена, јодно-скробни тест који показује ишчезавање скроба, одређивање чврстоће меса плода, рефрактометијски индекс и друге.
– Све чешће се дозрелост утврђује уз помоћ рефрактометара, који могу бити дигитални или ручни, а раде на основу прелома светлости – истиче дипл. инж. Жикић.
Количина растворљиве суве материје одређује се ручним рефрактометром или стоним Абеовим. Узима се исцеђени профилтрирани или центрифугирани сок из једног или више плодова и у виду капи наноси на рефрактометар, а затим се очитава вредност изражена у процентима. Тај проценат варира од сорте до сорте, па је тако за сорту „стенлеј“ од 16,2 до 18 посто, за „чачанску родну“ 19,6, а у појединим годинама може да иде и до 22 процента. И код осталих сорти шљиве проценти се крећу у овим оквирима, с тим да су код ранијих сорти нижи, а код аутохтоних и познијих сорти виши и сува материја може достићи вредност и до 22 процента.
– Правило је да плодови шљиве не би смели да се беру пре ботаничке зрелости, јер би штете биле вишеструке, остварен би био нижи принос, плодови не би имали типичне сортне карактеристике укуса, ароме, боје, убрзала би се њихова деградација и појава физиолошких болести – упозорава овај стручњак и практичар.
Пише: Светлана Мујановић
20 ЏЕПНИХ КЊИГА
Пред вама је свих 20 џепних књига из серијала „Мој воћњак“, „Мој повртњак“, „Мој виноград“ и „Моје цвеће“. Књиге у формату 16×12цм у пуном колору на 64 стране, лаке за коришћење и увек при руци.
Мој воћњак ће вас упознати како да кренете и почнете да формирате свој засад, припремите земљиште, одаберете воћну врсту.
Ту су и Јабука, Вишња, Трешња, Крушка, Боровница, Јагода, Малина, Леска, Шљива, Кајсија, Ружа, Парадајз, Паприка, Кромпир, Краставац, Грашак, Пасуљ, Лукови и Виноград.
0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com