Iako smo duboko zagazili u novembar mesec na vranjskim pijacama ima toliko svežeg voća i povrća da je prosto milina zaći među tezge i pogledati šta sve kupcima od svojih proizvoda nude tamošnji proizvođači. Najviše posla imaju prodavci kupusa koji svoju robu prodaju za tili čas, jer se mušterije plaše da zbog slabe ponude ovo povrće, koje se prodaje po ceni od 100 dinara za kilogram, ponovo ne poskupi. Zbog odlične cene zadovoljno trljaju ruke i prodavci praziluka koju vezu od deset strukova prodaju po trista dinara.
Odlično ide i paprika koja staje od 100 do 150 dinara, a koju domaćice kupuju najviše za spremanje slavskih jela. U njihovim cegerima nađe se i po neki niz suve paprike uprkos tome što staje od 2.000 do 2.500 dinara.
Oni koji vole domaću prženicu na ovoj pijaci je mogu naći po ceni od 1.200 dinara za teglu od 800 grama, dok pola kilograma crvene masti idelane za sepramnje vranjskih mesenija košta 250 dinara. A kako uz prženicu obavezno ide i domaće vino kominjak i rakija kupci se snabdeju i kojim litrom ovog prvoklasnog vina koji u litarskoj flaši staje 200 dinara, a rakija 700.
Gotovo svake subote na pijaci kod Bujkovskog mosta svoje povrće prodaje i Stanislava Džikić iz Vranjske Banje. Kod nje mušterije uvek mogu da pazare po vezicu sveže blitve i peršuna u iznosu od 50 dinara, krastavac 150, a kilogram kukuruznog belog brašna za 150. Od skoro na tezgi prodaje i mušmule po ceni od 100 dinara za kilograma, pa je to razlog više što mušterije svake subote svrate do nje.
“Mušmule naprosto obožava i staro i mlado. Pune su vitamina C i svakome prijaju u ovo doba godine – ističe Džikićeva.
Tekst i foto: Gordana Nastić