Danas ne možemo da zamislimo novogodišnje i božićne praznike bez mirisa cimeta. Zahvaljujući slatkastom mirisu i ukusu, rado ga dodajemo u tople napitke, a uvek je dobro došao u kolačima. U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i beli luk, ruzmarin, origano i timijan. Ovaj mirisni začin se dobija od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica. Ta kora se suši i uvija u male štapiće preseka oko dva i po cm. Mnogi ga koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno uklapa. Cimet ima i brojna lekovita svojstva. Stručnjaci tvrde da su korisni cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapići, ali ističu da je najbolji cimet Cinnamomum verum (Cinnamomum zeylanicum) poreklom iz Šri Lanke (nekada Cejlon).
Ova biljka potiče sa Šri Lanke, ali uspeva i u drugim tropskim krajevima. Još su stari Egipćani cimetom obogaćivali ukus brojnih napitaka, lečili bolesti i koristili ga kao sredstvo za balsamovanje. U doba Kleopatre bio je najprodavaniji začin na pijacama Aleksandrije. Bio je toliko cenjen da su ga smatrali vrednijim od zlata. Stari Rimljani koristili su ga za izradu opojnih parfema. U srednjem veku predstavljao je jednu od prvih sirovina koja se razmenjivala između Evrope i Bliskog istoka.
Danas se najviše ceni cejlonski cimetov začin zbog visokog sadržaja tanina (do 2,5 odsto) i etarskog ulja (pet odsto). Izuzetno prijatne je arome i mirisa. Manje se traži cimet iz Kine koji je, suprotno drugim vrstam,a oporog ukusa i nedovoljno privlačnog mirisa.
Plod cimeta nije jestiv, a iz njega se dobija vosak koji se koristi za mirišljave sveće. Cimet možete da kupite u vidu štapića (urolana kora drveta), ili samleven, u prahu. Kora cimeta sadrži etarsko ulje, kumarin, sluz i tanine. Bolje je koristiti ga u štapićima, jer u drugom obliku nema garancije da se radi o najkvalitetnijoj vrsti. Samleven se često meša s lošijim varijantama.
Cimet je hranljiva namirnica koja se dodaje prilikom pripreme raznih jela. Prah cimeta poboljšava ukus pikantnim specijalitetima meksičke i arapske kuhinje. Listovi se, takođe, koriste kao začin, poput lovorovog lista za kuvana jela. Etarsko ulje cimeta ima karakterističnu aromu i ispoljava antimikrobno delovanje (antibakterijsko i antigljivično, posebno na kandidu).
Štapići se koriste kao dodatna aroma za kompote i vruće napitke, poput kuvanog vina i kafe. Cimet se odlično slaže s vanilom, muskatnim orahom i korijanderom.
Rolnice od cimeta
Za testo:
1,5 dcl mleka
1,5 dcl vode
1 kocka kvasca
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1/2 kašičice soli
1 dcl ulja
500 g brašna
Za nadev:
100g šolje smeđeg šećera
2 kašike cimeta
100 grama putera
Preliv
1 dcl vode
200g prah šećera
Sipajte u šerpicu mleko i vodu pa stavite na šporet i zagrejte da bude toplo. Ubacite kvasac i kašiku šećera, izmešajte da se rastvori, pa dodajte i 5-6 kašika brašna od ukupne količine, kako bi kvasac brže narastao. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U posudu ubacite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje i so, pa izmešajte varjačom. Dodajte i ulje. Kada je kvasac nadošao, sipajte ga u posudu s ostalim sastojcima, izmešajte pa dodajte polovinu brašna, izmešajte, a potom dodajte i ostatak brašna i dobro ulupajte testo varjačom, tako da dobijete mekano glatko testo Pokrijte krpom i ostavite testo da odmara 30 minuta.
Naraslo testo istresite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite u pravougaonik prst debeo.
Za to vreme otopite puter u šerpici. U drugoj posudi izmešajte smeđi šećer sa cimetom.
Testo preko cele površine premažite polovinom otopljenog putera. Premazano testo pospite ravnomerno mešavinom smeđeg šećera, cimeta i oraha pa celo testo zavijete u veliki rolat kao štrudlu. Isecite testo na komade i dobijene „pužiće“ poređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Ostatkom putera premažite svaku rolnicu, i odozgo i sa strane, pospite šećer po rolnicama. Ostavite da još malo narastu, pa stavite u vruću rernu na 240 stepeni i pecite tačno 12 minuta.
Za preliv možete koristiti 1dc vode i 200g šećera u prahu. Sve kratko zagrejte pa kašikom prelijte preko rolnica. Preliv možete i špinovati.