Piše: Jasna Bajšanski
Vojvođanske njive odvajkada su krasili najpre cvetovi, a zatim i krupni plodovi različitih tikava. Na severu naše zemlje vole one velike, bele, tepaju im, pa ih zovu ludaje ili bundeve, prave od njih potaže, kolače, peku ih, kuvaju i rado jedu. Ali, ne treba zaboraviti na njihovu nešto manju i prilično narandžastu rođaku – tikvu golicu. Njeno seme ima neprocenjivu vrednost za zdravlje ljudi.
To je jedan od razloga zbog kojeg je u industrijskoj zoni opštine Novi Bečej kod Novog Miloševa 2015. godine osnovana firma JS&O, koja se bavi proizvodnjom tikve golice i hladno ceđenog ulja od njenog semena. Prvih nekoliko godina iskorišćeno je za infrastrukturna ulaganja: od nabavke poljoprivredne mehanizacije, preko opreme koja je neophodna za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, do obrade tikve golice. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, konsultovani su mnogi evropski stručnjaci, pre svega iz Austrije, Slovenije i Nemačke, i zajednički se došlo do rešenja da cela firma, od uzgoja tikve golice do njene prerade, bude po evropskim standardima, pre svega u smislu bezbednosti i kvaliteta hrane.
Zdravu hranu prihvata i naše tržište
Krajem 2018. godine gotovi proizvodi pod brendom „Olga“ pošli su put tržišta. Najpre je to bilo „Olga“ devičansko bundevino ulje. Sledi proširenje palete gotovih proizvoda koja sada broji 13 artikala, a izlaskom iz zone komfora u kojoj dominira golica, svoje mesto našla su i hladno presovana ulja od susama i lana. Tu su i salatna ulja, mešavina suncokretovog i bundevinog ulja.
– Težimo inovativnosti, pa se, u skladu s interesovanjima tržišta, naša firma razvija i raste. Na domaćem tržištu sarađujemo s velikim trgovinskim lancima, prodavnicama zdrave hrane i pojedinim apotekama. Gde god je prostor za zdravu hranu, tu su i naši proizvodi. Do sada smo izvozili u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Švajcarsku, Slovačku, Rusku Federaciju. Od nedavno, jedan od naših glavnih kupaca je Lidl, koji je izuzetno zahtevan. Ali, mi imamo standarde o bezbednosti i kvalitetu i učestvujemo u njihovoj liniji „S ljubavlju domaće“. Ljudi sve više akcenat stavljaju na zdrav život, a njegova osnova je zdrava ishrana. Naši proizvodi su upravo takvi, nisu GMO, nemaju alergene niti bilo šta drugo što se može negativno odraziti na zdravlje – priča Bojana Pap, vođa tima za kvalitet i bezbednost hrane.
Glavni motiv, mahom mladih ljudi koji vode JS&O, jeste inovativnost, tako da je ovo jedna od prvih firmi na našim prostorima koja se bavi ovom delatnošću, pa je i, logično, konkurencija mala. Zbog bojazni da ljudi u Srbiji ne znaju koliko je zdravo ulje tikve golice, usmerili su se na strano tržište. Tako je bilo u početku, ali podaci pokazuju da se procenat domaćih konzumenata iz godine u godinu povećava.
Pečena slana i neslana, začinska golica…
O samoj tehnologiji hladno ceđenog ulja od tikve golice detaljno objašnjenje dobili smo od Ivana Popova, tehnologa kontrole kvaliteta. Prema njegovim rečima, nakon mehaničkog vađenja sirovog semena na samoj njivi, ono se istovara u prijemne bunkere. Kako JS&O ima vlastitu fabriku vode, koja kvalitetom odgovara pijaćoj, bunker se naliva vodom, seme se potapa i određeno vreme stoji u njoj, kako bi se odvojile sluz i ostale materije. Ovo je proces pretpranja.
– Nakon pola sata, na scenu stupa naša oprema. Potisna pumpa povlači semenke u roto bubanj, čija je dužina osam metara, i tu se pod dejstvom mlaznica dodatno peru od sluzi i svih ostalih primesa. U zadnjem delu roto bubnja postavljene su cevi s turbinom, i to je jak usisivač koji usisava sve preostale količine vode i vlage. Proces pranja traje od 2,5 do 3 sata, u zavisnosti od količine zaprimljenog semena i prisustva primesa. To je veoma važno, kako bi se dobila kvalitetna sirovina koja će kasnije dati kvalitetan gotov proizvod – kaže Popov.
Obrada semena nastavlja se u sušari i sve je u tolikoj meri automatizovano da nema prostora za grešku, a ručni rad je sveden na minimum. Operateri zadaju i prate parametre. Sledi proces čišćenja semena koji se odvija na mehaničkom selektoru, gde se, prolaskom kroz tri sita različitih perforacija, odvajaju različite primese koje su se zadržale u masi semena, uključujući i plevicu. Ovakvo seme završava na liniji za poliranje četkama i ovo je priprema za optički selektor na kojem se seme odvaja po boji, odnosno, po klasama. Prva klasa, kvalitetno zeleno seme, koristi se za pripremu pečene slane, pečene neslane i začinske golice, koje su takođe deo portfolija ove fabrike.
… i brašno, i puter od golice
– Seme golice sadrži 35 do 37 odsto ulja. Hladno presovano bundevino ulje dobija se mehaničkim ceđenjem. Ostaje pogača, taj čvrsti ostatak prvo se grubo, a zatim i fino usitnjava u kamenom mlinu, i dobija se brašno. Za bundevin puter koristimo hladno ceđeno ulje, mlevenu golicu i morsku so, i tom kombinacijom dobijamo sirovi proizvod koji je 100 posto od golice, što takođe predstavlja maksimalnu iskorišćenost semena.
Naš sagovornik zaključuje da je seme golice zahvalna sirovina, i zbog nutritivnih i zdravstvenih benefita, i zbog izuzetne održivosti gotovih proizvoda. Posebna priča su nutritivne vredosti: 100 grama brašna od semena bundeve sadrži 60 grama proteina. Koristi se u pekarskoj industriji, meša se sa glutenskim brašnom za proizvodnju peciva i specijalnih vrsta hlebova. U zames se stavlja 20 odsto bundevinog brašna i, osim što smanjuje udeo glutena, utiče na organoleptiku i senzoriku, dajući prijatan ukus i lepu zelenu boju.
Naš sagovornik dodaje da je tehnološki proces dobijanja hladno ceđenog ulja prilično jednostavan, i da su ključni momenti kvalitet sirovine i kvalitet njenog lagerovanja. Iskoristivost semena tikve golice je veoma velika. Tako se od 100 kilograma semena u proseku dobija 37 kilograma ulja, ostaje pogača teška 60 kilograma od koje se dalje proizvodi brašno, a materijalni gubitak na vlagu je tri odsto
Premijum proizvod
Objašnjava nam da je hladno presovano ulje, u stvari, sirovo ulje. Termičkom obradom dobija se devičansko ulje drugačijeg mirisa, ukusa i boje, i ono je premijum proizvod.
Tehnološki proces njegovog dobijanja potpuno je različit od onog za proizvodnju hladno presovanog ulja. U ovom slučaju reč je o termičkoj obradi prethodno pripremljene mase, što podrazumeva mlevenje semena na kamenim mlinovima. U ovu masu dodaje se određena količina tople vode i soli, kako bi se ta masa kroz dobro mešanje i sjedinjavanje sastojaka prebacila u otvorene kuvače. Kroz termičku obradu dolazi do promene senzorike, koja od zelene dobija potpuno smeđu boju, a struktura se pretvara u peskovitu masu, pogodnu za dalje ceđenje na hidrauličnim presama.
U fabrici je napravljen zatvoren sistem: od primarne proizvodnje tikve za dalju preradu u ulja i brašno, preko vlastite fabrike vode i bionergane koja, koristeći žetvene ostatke, treba da zadovolji sve potrebe za toplotnom i delom za električnom energijom. Rezultat je jeftiniji proces proizvodnje.
Super hrana i lek za mnoge boljke
Ceđenjem semena bundeve zadržavaju se svi nutritivni sastojci koji se prirodno nalaze u bundevinom semenu. Ulje obiluje vitaminima A, C, E, K vitaminima B kompleksa, i omega 6 i 9 masnim kiselinama, neophodnim za normalno funkcionisanje organizma.
Suve semenke bundeve preporučuju se u svakodnevnoj ishrani zbog visokog nivoa belančevina, masti, vitamina B1 i B2, gvožđa i fosfora. Seme može olakšati tegobe kod obolele prostate, reume, bolesti bubrega i bešike, i kod upalnih procesa creva i želuca. Pored lekovitih svojstava, suve golice su izuzetan dodatak ishrani, naročito u salatama i čorbama.
Bundevino brašno ima visok nivo hranljivih sastojaka, naročito cinka, zbog čega je izuzetno korisno u podizanju imuniteta. Zbog visokog sadržaja proteina i prehrambenih vlakana preporučuje se veganima i vegetarijancima. Bundevino brašno ima karakterističnu zelenkastu boju i veoma prijatan ukus. Koristi se kao brašno, ali se može dodavati u čorbe i salate.
Logičan spoj proizvodnje i prerade
Izgradnja fabrike delom je finansirana iz vlastitih sredstava, a delom sredstvima iz IPARD programa. Novcem iz EU kupljene su mašine za preradu tikve golice. Po pravu prvenstva, poljoprivredno zemljište na teritoriji opštine Novi Bečej zakupljeno je na 30 godina. Zauzvrat, JS&O je zaposlio radnike iz okoline. Ova srednjobanatska lokalna samouprava JS&O je prepoznala kao strateškog partnera, koji je prvi u industrijskoj zoni Novog Miloševa napravio grinfild investiciju i zaposlio 25 mladih, stručnih ljudi.
– U Evropi ima svega tri fabrike ovog kapaciteta, tehnologije, opreme i standarda. Austrija i Slovenija su vodeće evropske zemlje za proizvodnju tikve golice i njihovi predstavnici, koji su nas posetili, bili su prijatno iznenađeni. Mada, nema tu mesta iznenađenju. U Vojvodini su se oduvek proizvodile različite bundeve, ali su naši prostori mahom bili sirovinska baza, a u Sloveniji se radila prerada. Mi smo samo spojili ova dva segmenta – proizvodnju sirovine i njenu preradu – kaže direktor Daniel Drča.