Na ovogodišnjem Svetosavskom balu u Beču prestavljene su rakije destilerije “Veliko brdo” iz Ivanjice. Vlasnici Darko i Ljiljana Đukić na početku razgovora za “Dobro jutro” otkrivaju da je njihova rakija od šljiva zvanična rakija pomenute manifestacije i da je za ovu priliku napravljena posebna serija. Pored šljivovice, predstavljene su i rakija od kruške, jabuke i dunje.
Na pitanje koliko je u današnje vreme teško pronaći svoje mesto pod suncem u moru proizvođača raznih rakija, Đukić kaže:
– Veoma je važno postaviti svoj cilj na samom početku proizvodnje. Ako hoćete da prodajete ogromne količine, onda to ima neka svoja pravila. Tu je onda velika količina važna, a to se postiže tehnološkim postupcima koji su nauštrb kvaliteta. Ako, ipak, hoćete da proizvodite rakiju koja je izuzetnog kvaliteta, onda je drugačija situacija. Ni to nije teško, samo treba da radite kako treba i da se reklamirate na neki drugi način. To je da vam ljudi dolaze, da ste u prilici da im objasnite i predstavite direktno šta je to što radite i na koji način to radite – rekao je Đukić, uz napomenu da je kontrola kvalitete rakija u nas upitna.

– Kada je rakija u pitanju, u Srbiji kontrola kvaliteta ne postoji. Ne znam da li je to ranije bilo, ali znam sigurno da kod viskija toga nema. Recimo Irska je uzor u proizvodnji viskija i kod njih se kvalitet ozbiljno kontroliše. Kod nas, u Srbiji, možete da dodate u rakiju hemikalije koje nisu dozvoljene, a to niko neće prekontrolisati. Ostaje na kupcu da konkretno sazna na koji način određena destilerija radi. Veliki broj rakija koje možete da kupite u prodaji u suštini su ofarbane, ili im je dodata neka veštačka aroma. Mi to ne radimo – tvrdi vlasnik destilerije “Veliko brdo”.
Darko i napominje da misli isključivo o kraft rakiji premijum kvaliteta, odnosno o rakiji koja je proizvedena isključivo od voća i vode, bez dodataka šećera, bez dodataka poboljšivača ukusa i koja mora da odleži u pravim buradima vrhunskog kvaliteta, brenda Raduj i Viktorija.
– Velika je razlika među rakijama koje se proizvode u skraćenijim postupcima i sa dorađivanjem ukusa na neki određeni tehnološki način, i vrhunskim rakijama koje se proizvode od probranih plodova, voća, izuzetnog kvaliteta, bez dodavanja šećera i bez dodavanja aroma i mirisa koje bi izmenile sam prirodni ukus rakije. Zato je naša rakija autentična – zaključuje vlasnik.
Destilerija “Veliko brdo” iz Ivanjice ne proizvodi rakiju na veliko, već samo preko porudžbina, putem interneta ili direktnim putem.

– Nama je veoma važno da imamo priliku da ispričamo priču, da možemo ljudima da objasnimo koja je razlika između naše i drugih rakija. Ako neko dođe u destileriju, onda može i da vidi burad u kojima rakija odležava, destilator gde se to pravi, fermentore… Mi šećer ne kupujemo, ali ni veštačke arome. One nisu dozvolljene, ali to se masovno koristi. Mi njih ne koristimo i naša ideja je da to radimo na taj način, tako da ćemo proizvesti koliko možemo. Inače, proizvodimo otprilike 100 litara dnevno. To nije neka velika količina, ali je to naša odluka da tako radimo. Mi ne negujemo samo proizvodnju rakije, već se bavimo i proizvodnjom organskih malina. Imamo veliko imanje koje je otvoreno za posetioce, tako da nije ideja da povećavamo volumen proizvodnje da bi zaradili pare, nego je ideja da pravimo kvalitetnu i ograničenu količinu rakije – mišljenja je vlasnik, naročito ponosan na rakiju od maline.
– Proizvodimo od voćnog kljuka koji je pravljen od plodova maline i to je veoma skupo. Primera radi, boca od pola litra košta dvanaest ipo hiljada dinara što je puno. Ali imate drugu rakiju, koja je takođe od maline, ali je napravljena maceracijom svežih plodova malina u destilatoru jabuke. Rakija od jabuke je mnogo kvalitetnija rakija nego od od samih malina, ali je po svojim osnovnim karakteristikama jako dobra rakija. Destilat je jako dobrar, a i nema jako izražen miris i ukus. Rakija od jabuke je poprilično blaga. Kada stavite plodove od maline, oni puste aromu, i to onda redestilujete ponovo. To je tehnologija koja je u nekom smislu, pravi džin. U džin se stavljaju bobice od kleke i još nekakvih “začina” – kore od limuna, semenke, a onda se sve redestiluje. Mi rakiju od maline pravimo tako što u rakiju od jabuka stavimo plodove maline i onda se to redestiliše. Izađe vam rakija koja je jako dobra, koja ima jak miris na malinu, a u pozadini se malo oseća jabuka i nema neprijatne arome koju ima rakija pravljena od kljuka maline. Koštice koje su u malini ostavljaju neki trag i one uvek ne prijaju, ali ovde toga nema – otkriva Darko.
Tekst i foto Dijana Maksimović