Višnje su među najomiljenijim voćem i to sa dobrim razlogom. Nisu samo ukusne, već sadrže i vitamine, minerale i brojna jedinjenja sa moćnim blagotvornim efektima za naše zdravlje.
Iako njihov oblik, boja i ukus zavise od sorte, sve su višnje izuzetno hranljive i prepune vlakana, vitamina i minerala.
Ovo voće bogato je antioksidansima, fitohemikalijama, vitaminima, hranljivim sastojcima i vlaknima. Sve to može pomoći u podršci zdravom organizmu, i može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma.
Visok sadržaj antocijanina daje višnjama prepoznatljivu tamnocrvenu nijansu. Ovi moćni antioksidansi, vrsta fitokemikalija, pomažu ćelijama vašeg tela da se zaštite od slobodnih radikala.
Višnje takođe imaju još dva snažna antioksidansa: hidroksicinaminsku kiselinu i perilil alkohol.
Fitohemikalije su velika kategorija supstanci štiti vaše telo od određenih enzima koji mogu dovesti do upale, što može pomoći u smanjenju bolova kod oboljenja kao što je artritis.
Višnje su dobar izvor vitamina C i kalijuma. Kalijum može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog udara, a višnje ga imaju više u odnosu na jagode ili jabuke.
Vlakna iz voća, pa tako i ona iz višanja pomažu u smanjenju rizika od dobijanja raka debelog creva.
Takođe, ishrana bogata vlaknima može pomoći u gubitku kilograma doprinoseći osećaju sitosti i smanjujući rast insulina i šećera u krvi.
Istraživanjem se došlo do zaključka da je sedam različitih vrsta karcinoma povezano je sa povišenim nivoom masti, pa je održavanje zdrave težine i u tom smislu važno. Neka vam u tome pomognu – višnje.
Antioksidansi u višnjama imaju slično dejstvo na naš organizam bez obzira na to da li ih unosimo dok pijemo sok od višanja ili ih jedemo kao suvo voće.
Ipak, nešto manje antioksidanasa unećemo konzumiranjem višanja koje su bile smrznute ili ih jedemo kao kompot.
Dobra vest je da, bez obzira na to kako jedete višnje, sadržaj antioksidanata je – značajan.
Hladna pita sa višnjama prija u vrelim danima. Najpre se pripremite smesu tako što se mikserom umute dva jaja. Dodaje se, dok lagano mešate kašikom, 200 mililitara jogurta, 200 grama šećera, 200 grama griza i 100 mililitara ulja, i na kraju kesicu praška za pecivo.
Jednu preko druge, ređajte sedam tankih kora za pitu, filujući svaku napravljenom smesom.
Kada poređate sedam nafilovanih kora, pospite poslednju koru po ivici – očišćenim, blago isceđenim svežim višnjama (oko 200 grama). Od kora napravite rolat.
Kada napravite tri takva rolata, stavite ih da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.
Posle pečenja, pitu treba preliti sirupom.
Priprema sirupa: 200 mililitara vode i 400 grama šećera pomešati u šerpici i pustiti tek da proključa.
Kada vruću poslasticu prelijete sirupom, ostavite da se prohladi, a potom stavite u frižider.
Služite hladno.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay