Prošlost Sremskih Karlovaca, živopisnog gradića na obroncima Fruške gore, može se u kontinuitetu pratiti od XIV veka. Kao grad, pominje se po prvi put u pisanim dokumentima 1308. godine. Danas su Karlovci zahvaljujući svojoj slavnoj prošlosti ostali važan kulturni i duhovni centar srpskog naroda. Isto tako, Karlovci su i veoma važan centar vinarstva i vinogradarstva.
Svega 15-ak kilometara od Novog Sada, a nepun sat vožnje od Beograda, kada vam je potreban opušten provod, poželite da degustirate i kupite odlična vina…Vinarija Mrđanin se već četiri generacija bavi vinogradarstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore, u Sremskim Karlovcima na potesu Cerat. Po porodičnom predanju prvi čokoti su zasađeni polovinom 19. veka. Iako postoji vekovna porodična trdicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, sadašnja generacija nije zasnovala proizvodnju na temeljima predaka.
Naime oni su 1988. godine podigli vinograde za svoju dušu na 220-250 metara nadmorske visine sa fantastičnim pogledom na pola Bačke. Sa ekspanzijom sadnje, proizvodnjom vina, ali i kupovinom zemlje krenuli su 2005. godine. Porodinča tradacija je tako nakon par godina podignuta na nivo savremenog vinogradarstva i vinarstva. Danas vinarija Mrđanin poseduje 8 hektara vinograda i proizvede oko 50.000 litara vina sa težnjom da se vinogradi prošire i povećaju kapaciteti vinarije.
U cilju proizvodnje prepoznatljivih, tipičnih vina, karakterističnih za naše podneblje i našu vinariju, prerađuju samo grožđe iz sopstvenih vinograda. Posle selektivne berbe, brza prerada grožđa počinje sa hlađenjem obranog roda, pažljivom odvajanjem peteljki, i blagim presovanjem grožđa, a sledi kotrolisana fermentacija u prohromskim sudovima sa hlađenjem. Posle određenog vremenskog perioda, odabrana vina se neguju i odležavaju u barik buradima.
U ovom broju Vam predstavljamo:
Chardonnay
Belo suvo vino
Sortni sastav: Chardonnay 100%
Zabeleška vinara:
Jedno od najpopularnijih belih vina u svetu. Vino je zelenkastožute boje, skladnog odnosa alkohola i kiselina, lepe sortne arome i punog voćnog ukusa.
Slaganje s hranom:
Ovo vino najbolje prati fina predjela, glavna jela od belih mesa naročito pikantna, ribe, morskih plodova, testenine, pizza pa sve do finih sireva i poslastica.
Šardone (franc. Chardonnay) je sorta belog grožđa koja je jedna od najtraženijih na svetu.
Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri.
Vodi poreklo iz Burgundije u Francuskoj, a danas je zastupljeno u vinogradima širom sveta. Najbolje uspeva na krečnjaku i kredi. Ukus Šardonea podseća na jabuku, dinje i ananas.Chardonnay je jedna od najvažnijih komponenti u šampanjcu. Šampanjci sa etiketom ‘blanc de blanc’ su načinjeni isključivo od Šardonea.
Probus
Crveno suvo vino
Sortni sastav: Probus 100%
Zabeleška vinara:
Vino Probusa je karakterističnog, prijatnog mirisa, vrlo intenzivno obojeno, harmoničnog ukusa, bogato. Perspektivna je sorta za visokokvalitetna crvena vina.
Slaganje s hranom:
Odlično prati jela od crvenog mesa i divljači, ribe jačeg ukusa, sva pikantnija jela i plave sireve.
Probus je sorta stvorena u Institutu za Voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima autori su Dr Dragi Milisavljević, Dr Sima Lazić i Dr Vladimir Kovač.
Dobijen je ukrštanjem Kadarke i Kaberne sovinjona a 1983 godine sorta je priznata.
Ime je dobila po rimskom caru (Markus Aurelius Probus), koji je u III veku naše ere obnovio vinogradarstvo na Fruškoj gori.
Bermet
Aromatizovano slatko vino
Sortni sastav: Cabernet Franc 100%
Zabeleška vinara:
Ovo specijalno vino proizvedeno pretežno od sorte Cabernet Franc, obogaćeno je sa preko 20 vrsta lekovitog bilja i začina. Proizvedeno je na tradicionalan način, specijalitet je Sremskih Karlovaca.
Slaganje s hranom:
Služi se kao aperitiv, dižestiv ili desertno vino.
Mirišljavo je, pitko i osvaja na prvi gutljaj. Srpske vladike otvarale su uz njegovu pomoć najudaljenija vrata evropskih dvorova, nalazilo se u vinskim kartama bečkih hotela u vreme Marije Terezije, a priča kaže da je služeno i na „Titaniku“. Reč je o Bermetu, najčuvenijem vinu iz Sremskih Karlovaca, čija se tajna spravljanja prenosi s kolena na koleno.
U arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima nalazi se preko 30 dokumenata o proizvodnji Bermeta u 18. veku. U godišnjim izveštajima Pavla Nenadovića, karlovačkog mitropolita od 1749. do 1768. godine, sve je vrlo pedantno popisano.
Rose
Roze suvo vino
Sortni sastav:Cabernet Sauvignon 100%
Zabeleška vinara:
Lepršavo, elegantno suvo vino, svetloružičaste boje. Ovo vino se odlikuje nežnim bukeom i harmoničnim ukusom.
Slaganje s hranom:
U njemu se može podjednako uživati ako se konzumira kao aperitiv ili uz lagane salate, predjela i deserte a odličan je pratilac jela od ribe, suvih mesa, ali i jela sa roštilja.
Tehnologija proizvodnje roze vina je gotovo identična tehnologiji proizvodnje belih vina. Jedina razlika se javlja u dužini maceracije jer bele sorte mogu macerirati u pneumatskoj presi i 24 časa dok bi boja bila prejaka kod rozea ako bi crne sorte toliko dugo macerirale. Zbog toga maceracija za roze treba da traje od nula do 2 sata za rozea nežne ‘provansalske’ boje, zavisno od sorte. U tom smislu jedan dobro zreo Cabernet Sauvignon ne treba uopšte da macerira ako se želi nežna nijansa rozea, dok jedan nedozreli Hamburg može da ostane i nekoliko sati u društvu sa pokožicom.
Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.