Kada su u pitanju Sajmovi vina, oni uvek okupe sve one koji su zaljubljenici i veliki poznavaoci ovog vrsta alkoholnog pića. U samom vrhu je vinarija Lakićević koja se nalazi na Severu Kosova i Metohije, tačnije u Leposaviću. Kako saznajemo od vlasnikovog sina, Sava Lakićevića, njihovo zemljište je 12 hektara pod vinogradima.
– Zaljubljenicima ovog pića nudimo različita bela, roze i crvena vina. Od belih sorti imamo dve kupaže, jedna je šardone sovinjon blank, rajnski rizling i solaris, dok je druga sovinjon blank, grenaš blank, rajnski rizling. Pored toga nudimo i solaris koja se pravi od hibridne sorte grožđa iz Nemačke. Mi smo jedini na Balkanu koji se bavimo tom sortom grožđa. To je primer grožđa koji je rezistentno na bakterije što je nama veoma važno jer se bavimo organskom proizvodnjom grožđa i od njega se dobija originalno vino. Inače, grožđe je jako zahvalno jer je lako za održavanje. Berbe su u avgustu, pogotovo sa ranom vegetacijom, što je bio slučaj ove godine – priča Savo Lakićević.
Ova vinarija ima i čist sovinjon blank, čistu tamnjaniku i čist šardone koji je delimično bio u bariku (hrastovo bure sa zapreminom od 225 litara u kojem se odvija proces sazrevanja mladih vina, prilikom kojeg vino od drveta dobija dodatne ukuse, mirise i boju).
-Sva naša grožđa su sto odsto organska, a naša vina su nagrađivana na raznim međunarodnim sajmovima i takmičenjima. Takmičenja i ostali događaji na kojima učestvujemo, su prilika da nas upozna široka publika. Ima mnogo ljudi koji veoma dobro znaju o vinima, ali i onih koji samo žele da probaju nešto novo i zanimljivo. Sajmovi su dobra prilika da se upoznaju i vlasnici restorana i distributeri iz naše zemlje ali i iz drugih država. Ljudi kada vide da su vina nagrađivana, to ih odmah asocira na kvalitet – tvrdi Savo.
Mnogi se pitaju da li je starije vino i kvalitetnije i ukusnije.
– Zavisi. Ponekad jeste, ali ima i slučajeva kada nije. Zavisi od vina i kako se prave. Mi uvek ciljamo na visoku klasu vina koja je generalno bolja sa godinama. Često nas pitaju da li imamo konkurenciju. Naravno da je imamo i ona je uvek dobrodošla, s tim što u vinskom svetu to nije konkurencija, već više razmenjivanje iskustva. Mi to smatramo prijateljskom konkurencijom.
Na kraju razgovora Savo otkriva da je ova godine bila veoma nezgodna, ali da i pored toga imaju jako dobro grožđe i da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima.
Tekst i foto Dijana Maksimović