Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Verica pedeset godina sa uživanjem pravi pihtije

Verica pedeset godina sa uživanjem pravi pihtije

135
  • Kuvanje pihtija za Bogojavljenje je, maltene, obaveza svake Vranjanke, kaže Verica Stoilković. Pihtije je počela da pravi još kao dete, dok je pomagala majci u njihovom spremanju. Danas uživa u njihovom pravljenju primenjujući majčine i svekrvine recepte.

– Pravim ih punih pedeset godina i samo jednom mi se desilo da se ne “uhvate”, i to samo zato što je bio topao dan – kazuje Verica.

Ovo tradicionalno jelo sprema od nogica i butkica, koje pre kuvanja nekoliko puta opere u vodi u kojoj je rastvorila kukuruzno brašno. Nakon pranja ih kuva na laganoj vatri od jutra pa sve dok ne padne veče. Tokom kuvanja dodaje so sve dok ne dobije slanoću kakvu želi.

– Za vreme kuvanja voda iz lonca isparava, tako da je treba stalno dolivati. Sve vreme treba sa vrha kašikom sakupljati masnoću koju tokom kuvanja otpuste nogice. Ukoliko se to ne radi pihtije će biti previše masne i neukusne – poručuje Verica.

Dok skuva meso u loncu ova domaćica očisti dosta belog luka, potom ga istuca u zemljanoj činiji zajedno sa solju. Skuvano meso izvadi, odvoji od kostiju i usitni. Sa usitnjenim mesom puni tanjire, dodajući odozgo po malo istucanog luka.

– Pre nego se meso stavi u tanjir potrebno jese još jednom probati, kako bi se utvrdilo da li je dovoljno slano. Ukoliko nije može se dodati još malo soli i promešati zajedno sa istucanim lukom. Kada se to uradi sve tanjire treba preliti vodom u kojoj se kuvalo meso – kazuje Verica.

Neke vranjske domaćice pihtije prave u velikim tepsijama kako bi posle mogle da ih seku na kocke i služe. Naša sagovornica, međutim, ističe da su pihtije najbolje kada se naprave u tanjirima iz kojih se kasnije i jedu. Za ovako napravljene pihtije pre osam godina Verica je na održanoj “Pihtijadi” u Mesnoj zajednici Odžinka, osvojila treću nagradu.

Tekst i foto: Gordana Nastić