Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Vaskršnji običaji najraznorodniji

Vaskršnji običaji najraznorodniji

367

Vaskrs se slavi tri dana, do Vaskršnjeg  utorka. Veliki petak je dan najstrožeg posta, jer se obeležava Hristovo raspeće, njegovo stradanje i golgota, koju je podneo u odbrani hrišćanske vere. U Vojvodini se tog dana pripremaju rezanci s makom, orasima i valjuške. U Centralnoj Srbiji sprema se riba, pasulj i kuvani krompir. Običaji nalažu da se ne rade poslovi u kući i na njivi. Toga dana, a u nekim krajevima i na Veliki četvrtak, farbaju se jaja. Najčešće se boje u crveno, koja simbolizuje Hristovu krv, ali i vaskrsenje, radost i veselje. Osim crvenih, u korpama će se naći jaja ofarbana u svim bojama i ukrašena na bezbroj načina.

Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća i ono se, kako mu i samo ime kaže, ostavlja da „čuva kuću“ do narednog Vaskrsa, dok se ostala jedu ili poklanjaju. Čuvarkuća se smatra zaštitnikom doma i porodice za narednu godinu.  Kad se nova čuvarkuća izdvoji, onda se polomi ono od prethodne godine. Staro se baca u reku, jer se veruje da na taj način odnosi sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao. U nekim delovima Šumadije čuvarkuća se zakopava u vinograd ili baštu, da štiti rod od grada, a poneko ga daje i stoci.

Pogača se mesi na Veliku subotu. Zove se Uskršnjak i obavezno se ukrašava, baš kao i jaja. Hleb se mesi da usevi rode i da stoka bude zdrava. Mesi se od pšeničnog brašna, a kiti se bosiljkom za zdravlje ukućana i u njega se stavljaju farbana jaja. Može da bude i od slatkog testa, ali obavezno je okruglog oblika.