Mali Božić se slavi 14. januara, a za ovaj praznik mesi se kolač Vasilica, nazvan po svetom Vasiliju i najčešće je od slatkog testa. Ovaj obredni hleb sličan je česnici, ali se u različitim krajevima drugačije pravi, pa i naziva. U Šumadiji je vasilica, u Pomoravlju i Istočnoj Srbiji je vasuljica, negde je maslenica, papuljica, baranica, Mečka povojnica, dok je u okolini Leskovca – poparenica.
Violeta Cvetanovska, etnolog Narodnog muzeja u Kraljevu i autor izložbe o obrednim hlebovima navodi da se na Mali Božić mesio hleb, kome su preci pridavali slična svojstva kao česnici. Kolač se šarao sa pupoljcima šljiva i jabuka ili grančicama drveta.
– Kolač se nekada šarao sa tri grančice zove ili drena povezanih crvenim koncem, kao simbolom svete Trojice. U vasilicu su se stavljala razna znamenja koja su predstavljala zdravlje, napredak i bogatstvo – kaže Cvetanovska.
Vasilica ili maslenica za razliku od česnice najčešće je slatka, Premazuje se medom sa željom da nasupajuća nova godina po Julijanskom kalendaru bude slatka i donese sreću. Izgledom su često podsećali na mladenčiće. U pojedinim krajevima posipaju preko meda mlevene orahe, ili je pune sirom.
Ponegde se stavlja novčić kao u česnicu, kao simbol bogatstva, a u drugim se ne stavlja. Spremaju je od kiselog ili lisnatog testa, a u nekim selima kao posebnu proju. Ako se pravi od kukurznog brašna, testo se u obliku krsta „nabocka“ cevkom od zove, one na koju se mota vuna prilikom tkanja.
– Ispečene kuglice su se davale ovcama i govedima da bi bili napredni i zdravi. Ponegde ovaj hleb zovu poparenica, jer se pre mešanja popari vrelom mašću. U testo su stavljali izrezane drvene predmete koji su simboli imanja ili stoke – navodi Violeta Cvetanoska.
U Vasilicu mogu da se stave i zrna žitarica, duleka, pasulja, delovi voća, ili parče drena za zdravlje. Tradicija pravljenja slatkog kolača na svetog Vasilija označava završetak božićnih paznika. Običaj je da se okupe svi članovi porodice i izlome Vasilicu sa željom da u domu vlada zdravlje, ljubav, mir, sloga i napredak, kao i želja da se ponovo okupe narednog Božića.
Tekst i foto: Biljana Nenković
Na Mali Božić slama na svaku šljivu
Etnolog Bosa Rosić, objasnila je da se slama rasprostrta na Badnje veče čuva do Malog Božića. Na taj dan se slama vezuje u male svežnjeve i stavlja na svaku šljivu u šljiviku, kako bi voćka bila rodna i zdrava. U nekim krajevima Srbije to se radi treći dan Božića.
Recept za Vasilicu
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti ili 150 g maslaca
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med
Priprema:
Pomešati brašno i mast i dodati nadošli kvasac sa šećerom, a potom dodati so. Umesiti meko testo i podelite ga. Kad naraste svaki deo razviti u manje lepinje. Vasilice ređati jednu do druge u podmazani pleh posut brašnom da narastu još jednom, a onda ih peći na 200 stepeni. Ispečen kolač premazati medom i posuti mlevenim orasima. Jednu lepinju odvojiti i od tog testa napraviti za ukrase po želji.