Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Valjevci prave prave duvan čvarke, sve ostalo je imitacija

Valjevci prave prave duvan čvarke, sve ostalo je imitacija

11

Što je za Vojvodinu kulen, za jug paprika, za Zlatibor pršut, to su za Valjevo duvan čvarci. Možete ih voleti ili ne voleti, smatrati da to nisu čvarci jer nisu masni i nisu šoder, čips ili dužni, ipak, oni su brend i rado viđen sastojak doručka, večere ili mezea u restoranima i u kućnoj varijanti. Da ih je lako napraviti nije, zbog čega su ranije bili skupi i rektost. Danas ih, međutim, ima na svakom koraku, a zbog njih se u Valjevu godinama unazad održava festival i takmičenje u njihovom pravljenju. Ostaje samo još da se objasni kako se prave.

– Za jednu oraniju duvan čvaraka potrebno je oko 100 do 120 kilograma mesa. Ide meso i od buta i od plećke i masnije, slanina, cela krmača. Sve se to iseče na komade i stavi u oraniju, nalije vodom i kuva. Mora da se kuva najmanje osam sati, a ja sam kuvao čitavih jedanaest – kada su skuvani, a majstori znaju kad je to, stavljaju se u krpu, pa u presu.

– Kad su skuvani procedi se mast, a čvarci stavljaju u gazu, pa u makare – presu. Potrebno je dosta snage da se dobro iscede i to rade dva čoveka. Od jedne ranije od sto kilograma do 120 kilograma, ispadne dvaes kilograma čvaraka – kažu iz gazdinstva Živković iz okoline  Valjeva.

Z.D.