Često se govori o pozitivnim uticajima tamne čokolade na naše zdravlje, možda zato što je i veoma ukusna. Kada se na poseban ukus doda njen antioksidativni uticaj na kardiovaskularni sistem, jasno je da ne treba imati osećaj krivice kada se posegne za kojom kockicom više.
Nova pretklinička studija pokazuje da tamna čokolada može pomoći mozgu da se prilagodi hroničnom stresu. Nalazi studije sugerišu da bi tamna čokolada mogla da pojača odgovor na stres.
Studija iz juna 2022. objavljena u Nutritional Neuroscience analizirala je uticaj uzoraka ishrane crne čokolade na CA1 region mozga hipokampusa kod pacova kada su bili izloženi hroničnom stresu.
Trideset pet pacova je raspoređeno u pet grupa: kontrolnu grupu, grupu pod stresom i tri grupe koje su sastavljene sa različitim obrascima ishrane u smislu uključenosti crne čokolade. Jedna grupa pacova dobijala je crnu čokoladu u stresnim situacijama, druga grupa je imala mogućnost neograničenog unosa crne čokolade, a pacovi iz treće grupe su dobijali uobičajeno jelo i samo četiri grama crne čokolade dnevno.
Na osnovu dobijenih otkrića, istraživači su zaključili da su obavezni i ograničeni obrasci ishrane crne čokolade preokrenuli štetne efekte hroničnog izolacionog stresa na nervne ćelije mozga koje utiču na učenje i obradu pamćenja. Rezultati takođe pokazuju da su se unos hrane i telesna težina značajno smanjili u svim grupama koje su imale unos tamne čokolade.
Ovo je prva studija te vrste, koja testira uticaj tamne čokolade na stres tako što je ispitivala njen uticaj na nervne ćelije u mozgu. Sledeći korak je istraživanje da li crna čokolada na sličan način utiče na ljude.
Već postoje dokazi da crna čokolada koristi zdravlju mozga. Studija iz 2020. pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava verbalne performanse i memoriju u poređenju sa belom čokoladom. Istraživači veruju da je to možda zbog povećanog cerebralnog protoka krvi usled dejstva kakao flavonoida.
Nasumično ispitivanje paralelnih grupa objavljeno 2019. godine pokazuje da konzumiranje tamne čokolade poboljšava performanse kognitivnih funkcija u poređenju sa belom čokoladom.
Takođe postoje istraživanja o tome kako crna čokolada utiče na prihvatanje stresa. Studija iz 2014. pokazala je da je konzumiranje 40 grama tamne ili mlečne čokolade dnevno tokom dvonedeljnog perioda efikasan način da se smanji nivo stresa kod žena.
Ipak, ova najnovija studija o tamnoj čokoladi sugeriše da hrana bogata antioksidansima može imati nekoliko mehanizama za jačanje zdravlja mozga i smanjenje stresa kod ljudi, zbog čega se smatra poželjnom hranom.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay