Vranjanac Slavoljub Janković je odavno poznat u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu kao najbolji i najveći proizvođač krompira. Tu titulu zavredio je i ove godine proizvevši sa sinovima Markom i Marjanom oko 400 tona krompira ekstra kvaliteta. Ovu količinu, među kojima se nalazi oko petnaest sorti krompira, proizveo je na oko 22 hektara u svom rodnom selu Novi Glog i Motini, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.400 metara.
Rano obavili setvu
Jankovići su ove godine zbog povoljnih vremenskih uslova veoma rano obavili setvu. Na njivama koje se nalaze u moravskom kraju krompir su počeli da seju posle 15. februara, a završili krajem marta, dok su u planinskom delu započeli krajem marta i završili 15. maja. Dobar deo semena zasejali su na planini na parcelama koje nisu obrađivane po desetak i više godina, kako bi dobili kvalitetan plod koji će da nađe put do probirljivih kupaca. Iako je ova zemlja veoma zahtevna za obradu oni nisu žalili truda.
– Bilo nam je potrebno desetak dana da sve ove parcele izoremo sa dva traktora. Na proleće smo ih sve nekoliko puta prošli traktorskom frezom kako bi zemlju usitnili i prirpemili za sadnju.Takva priprema nas je dosta koštala, ali mi ne znamo drugačije da radimo – priča Slavoljub.
– Da je bilo kiše imali bismo duplo više roda – ističe Slavoljub i podvlači da tokom proizvodne sezone nisu imali problema sa biljnim bolestima, tako da su dobili kvalitetne krtole krompira od kojih su neke dostigle težinu i do 1,8 kilograma.
Proizvođačima u Jablaničkom okrugu, prema rečima Slavoljubovog sina Marka, suša je napravila mnogo veću štetu zbog čega su bili prinuđeni da preko šezdeset posto krompira ostave na njivi. Jankovići na sreću nisu imali taj problem, jer je i u tako lošim vremenskim uslovima kvalitet zemljišta učinio da i ove godine dobiju kvalitetan krompir za tržište. Dobar deo već su isporučili vranjskim marketima i restoranima. Sezonu prodaje otvorili su i na Donjevranjskoj pijaci, gde se njihove dugogodišnje mušterije snabdevaju ovim povrćem. Ističu da im veliku konkurenciju pravi krompir koji stiže na naše tržište iz Rusije i Belorusije, a koji se na kvantaškoj pijaci u Leskovcu može naći po ceni od 55 do 60 dinara za kilogram.
– Ovakva konkurencija obara cenu našem krompiru, pa smo prinuđeni da ga prodajemo po ceni od 50 dinara za kilogram na veliko, kojom inače teško možemo da pokrijemo troškove proizvodnje – ističe Marko.
Proizveli i organski krompir
Iskusni povrtari ove godine su se oprobali i u organskoj proizvodnji krompira, i to na parcelama na kojima krompir nije rastao pedeset godina unazad. Proizvodnja je tekla bez ikakvih problema, čak nisu imali potrebu da primenjuju ni organska sredstva za zaštitu.
– Sa ovih parcela imamo nekih deset tona krompira za prodaju – naglašava Marko i dodaje da nameravaju da ovakav način proizvodnje nastave i naredne godine.
Njegov otac, pak, ističe bi im mnogo značilo postojanje zagarantovanog otkupa.
– Mnogo bi nam značilo i postojanje zagarantovanog otkupa. Sa tim bismo rešili sve naše proizvođačke muke – podvlači Slavoljub.
Osim u izboru semena Jankovići su proteklih godina puno vodili računa i o ulaganju u nove smeštajne kapacitete. Izgradili su halu od sto kvadrata i u nju smestili i krompir nulte reprodukcije, a koji su proizveli od holandskog “Elita” semena.
Tekst i foto: Gordana Nastić