U podnožju Homolja u okolini Petrovca na Mlavi nastaje pravo malo blago, proizvod pun zdravlja, dostupan i ne preterano skup. Urda, mladi sir, blagog ukusa
– Nalazimo se u podnožju Homolja u okolini Petrovca na Mlavi. Stada naših krava pasu čistu i lekovitu homoljsku travu i daju punomasno mleko koje se u mlekari pretvara u urdu. Urda je specifična jer se pravi od sto posto surutke i prepuna je proteina. U njoj je 12 posto proteina i nisu to proteini kao u mleku kazein, već albumini, globulini koji se mnogo lakše vare i pogodni su za ljude koji imaju problem s ishranom ili treniraju – objašnjava devojka na štandu mlekare Ekofil iz Homolja. Pored klasične urde ove mlekare, u prodaji je i urda s medom koja je pogodna za snekove, naročito kad se u nju doda malo suvog ili svežeg voća, orašastih plodova, tada dobijete zdrav doručak.
– Mlekara Ekofil pored urde proizvodi i sireve, kačkavalj krstaš i beli sir u kriški. Sir bela kriška zri u salamuri 28 dana i dobija specifičan ukus, krte je koezistencije i ide uz salate i meze. Krstaš zri trideset dana i finog je ukusa, punog, oseća se punomasno mleko – što je mogao zaključiti svako ko je probao ovaj sir. Kvalitet ovih proizvoda prepoznali su mnogi domaći marketi, u kojima ih možete pronaći po vrlo pristupačnim cenama.
Kako napraviti urdu u kućnim uslovima
Za kućnu varijantu dovoljno vam je dva litra punomasnog mleka, najbolje kupljenog kod seljaka na pijaci. Pored mleka, potrebno vam je i pola čaše kiselog mleka i malo soli.
Mleko se zagreje do ključanja i ostavi da vri dva do tri minuta. Kada ga sklonite sa šporeta, pustite da se prohladi, dodajte kiselo mleko i dobro promešajte. Smesu ostavite da stoji preko noći, šerpu ušuškajte u nešto toplo, najbolje je ćebe. Preko noći mleko će se ukiseliti. Ujutru, ukiseljeno mleko sipajte u gazu, zavežite i ostavite da se cedi ceo dan i noć. Taj sadržaj koji ostane u gazi je urda ili vurda, nazvana u zavisnosti od kraja u kom živite. Urdu prebacite u posudu i posolite po želji. Uz suvo voće, orašaste plodove i med imaćete savršen slatkiš.
Tekst i foto: Zorica Dragojević