Generalna skupština UN-a proglasila je 2021. Međunarodnom godinom voća i povrća (IIFV) . IIFV 2021 je jedinstvena prilika za podizanje svesti o važnoj ulozi voća i povrća u ljudskoj ishrani, sigurnosti hrane i zdravlju, kao i u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja.
Među ciljevima su i podizanje svesti o tome kako voće i povrće doprinose poboljšanoj ishrani, prehrambenoj raznolikosti i zdravlju; uticati na društvo, ekonomiju i životnu sredinu; i doprinose održivom razvoju, promovisanje alata i mehanizama za praćenje i merenje pozitivnih i negativnih uticaja različitih aspekata IIFV 2021., promovisanje politike, zakona i propisa zasnovanih na dokazima i razmenu dobrih praksi koje unapređuju i maksimiziraju doprinos voća i povrća održivom razvoju, ruralnom ekonomskom rastu i egzistenciji, bezbednosti hrane i promociji raznolike, uravnotežene i zdrave ishrane, promovisanje ulaganje u inovacije i razvoj infrastrukture, promovisanje potrošnjnj i održivnj proizvodnjnj voća i povrća i smanjenje njihovih gubitaka i otpad.
Takođe, treba podržati formulisanje i sprovođenje obrazovnih politika i programa (kao što su programi za ishranu u školama, školski vrtovi, urbani i periurbani vrtovi i vrtovi na krovovima, zdrava radna mesta, obrazovni programi za gubitak hrane i otpad (FLV)) i srodni obrazovni materijal za promociju koristi od proizvodnje i potrošnje voća i povrća, njegovih implikacija na zdravlje i ishranu i druge srodne teme IIFV 2021;
Među zadacima je i osnažiti zainteresovane strane, posebno žene i mlade, kroz izgradnju znanja i razvoj veština u proizvodnji i rukovanju, preradi, pripremi, marketingu i konzumaciji voća i povrća nakon berbe.