Kada je stekao diplomu inženjera za telekomunikaciju na Univerzitetu u Bugarskoj, Kristijan Kocev se vratio u Skoplje, u svoj rodni grad i glavni grad Severne Republike Makedonije, da otvori firmu i počne da radi u struci. Međutim, kada je video da u ovoj oblasti nema mnogo posla za njega odlučio je da se preorijentiše na zdravu hranu i to kada je shvatio da ljudi kao preventivu, ali i u saniranje zdravstvenih tegoba sve više koriste preparate proizvedene na biljnoj bazi.
Pre četiri godine i registrovao firmu pod nazivom “Nutriko Kocev” i počeo sa proizvodnjom hladno ceđenih ulja i dodataka u ishrani na prirodnoj bazi bez termičke obrade. Prvo ulje koje je proizveo bilo je od maka i ono je prvo koje je proizvedeno u ovoj zemlji posle pauze od trideset godina.
Ovo lekovito ulje koje ima antikarcenogeno i protivupalano dejstvo, a koje pomaže regulaciju krvnog pritiska u organizmu, šećera u krvi, spoljašnjih oštećenja kože, digestivnog trakta, pravilan rad srca, on je predstavio i posetiocima petog po redu Međunarodnog sajma ukrasnog, lekovitog, začinskog bilja, pčečlinjih proizvoda i gljiva u Vranju. Pored njega na štandu našla su se i hladno ceđena ulja od oraha, badema i kajsije i proizvod napravljen po tradicionalnoj recepturi od pečenog makovog semena koji se melje u metalnom instrumentu zvanom dibek.
– U procesu smo stvaranja i prirodnog muslija koji će u sebi sadržati semena čije, maslina, maka, a koji će koristiti ljudi prilikom skidanja prekomerne kilaže. Cilj nam je da napravimo proizvod uz koga će ljudi biti siti, a u isto vreme i lepo mršaviti – kaže Kocev.
On ističe da je u početku imao velikih problema sa nabavkom sirovine za svoje proizvode, ali je to rešio kada je uspeo da nađe poljoprivrednike koji će samo za njega da uzgajaju mak.
Tekst i foto: Gordana Nastić