Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ulje od maka? Može, napravio ga je Kristijan Kocev iz Skoplja

Ulje od maka? Može, napravio ga je Kristijan Kocev iz Skoplja

263

Kada je stekao diplomu inženjera za telekomunikaciju na Univerzitetu u Bugarskoj, Kristijan Kocev se vratio u Skoplje, u svoj rodni grad i glavni grad Severne Republike Makedonije, da otvori firmu i počne da radi u struci. Međutim, kada je video da u ovoj oblasti nema mnogo posla za njega odlučio je da se preorijentiše na zdravu hranu i to kada je shvatio da ljudi kao preventivu, ali i u saniranje zdravstvenih tegoba sve više koriste preparate proizvedene na biljnoj bazi.

Pre četiri godine i registrovao firmu pod nazivom “Nutriko Kocev” i počeo sa proizvodnjom hladno ceđenih ulja i dodataka u ishrani na prirodnoj bazi bez termičke obrade. Prvo ulje koje je proizveo bilo je od maka i ono je prvo koje je proizvedeno u ovoj zemlji posle pauze od trideset godina.

Ovo lekovito ulje koje ima antikarcenogeno i protivupalano dejstvo, a koje pomaže regulaciju krvnog pritiska u organizmu, šećera u krvi, spoljašnjih oštećenja kože, digestivnog trakta, pravilan rad srca, on je predstavio i posetiocima petog po redu Međunarodnog sajma ukrasnog, lekovitog, začinskog bilja, pčečlinjih proizvoda i gljiva u Vranju. Pored njega na štandu našla su se i hladno ceđena ulja od oraha, badema i kajsije i proizvod napravljen po tradicionalnoj recepturi od pečenog makovog semena koji se melje u metalnom instrumentu zvanom dibek.

– U procesu smo stvaranja i prirodnog muslija koji će u sebi sadržati semena čije, maslina, maka, a koji će koristiti ljudi prilikom skidanja prekomerne kilaže. Cilj nam je da napravimo proizvod uz koga će ljudi biti siti, a u isto vreme i lepo mršaviti – kaže Kocev.

On ističe da je u početku imao velikih problema sa nabavkom sirovine za svoje proizvode, ali je to rešio kada je uspeo da nađe poljoprivrednike koji će samo za njega da uzgajaju mak.

Tekst i foto: Gordana Nastić