Насловна ВЕСТИ У Турији поново оборен светски рекорд

У Турији поново оборен светски рекорд

373

Турија је овог викенда, 38. годину заредом, у знаку кобасице. Традиционалним чином пресецања кобасице, министар пољопривреде, Бранислав Недимовић званично је отворио 38. Кобасицијаду у Турији, а чланови Удружења Кобасицијада, традиционално су оборили сопствени рекорд, направивши „Гинисовку“ дугачку 2.038 метара и тешку више од две и по тоне.

А све је почело у зиму, сада већ давне 1985. године, у бачком селу Турији, када су се окупили угледни домаћини, да без великих амбиција, лалошки, одмере снаге у прављењу надева за кобасицу.

Сеоско такмичење је 38 година касније прерасло у једну од највећих гастро-туристичких манифестација, на којој је и њен идејни творац, 70-огодишњи Мирослав Медурић, познатији као Чика.

“Ја сам направио најдужу кобасицу на свету, ушао у Гинисову књигу рекорда, направио са 3 метра и 97 сантиметра у пречнику кобасицу, где је био Гинис и тражио да кобасица буде јестива“, рекао је Медурић.

Од уписивања у Гинисову књигу рекорда, прошло је девет година, а туријска месна атракција је из године у годину све дужа. Рекорд је поново оборен, дугачка је 2.038 метара, у складу са бројем година колико се организује, а тешка више од две и по тоне.

“Нас десет смо је правили, недељу дана смо имали посла, било је ту и ноћи, нисмо ни спавали, али ми то волимо и није нам било тешко. Добили смо сертификат од Покрајине на три године, “Најбоље из Војводине“ није то случајно“, рекао је Ранислав Станков, Удружење Кобасицијада, Турија.

Како кажу организатори, кобасица на метар се само у Турији може купити, нигде другде на свету. А овогодишња „Гинисовка“ планула је за мање од два сата.

Неприкосновени туријски мајстори за прављење џиновске кобасице су ове године искористили месо од 25 зрелих крмача, ставили су око шест килограма белог лука, а за све остале зачине одлучили су да не одају као тајну.

Извор: РТВ

Фото: Општина Србобран