Sezona ajvara je počela. U Stančićima kod Čačka već beru mesnate sorte paprika za ajvar, a ovih dana u plastenicima su ubrani i reprezentativni primerci. U jednom domaćinstvu u kilogram su stale četiri paprike.
Milan Raketić kaže da je ove godine po prvi put eksperimentalno zasadio sortu Lacin dlan, koja se pokazala kao izuzetno zahvalna za gajenje. Daje ujednačene i mesnate plodove, koji su traženi na tržištu za pravljenje ajvara.
-Skoro svaki plod teži najmanje 250 grama, pa i više. Imalo je i primeraka, koji su na vagi bili i pola kilograma. Paprika ima prirodnu crvenu boju, sjajnu pokožicu, mesnata je, jedra i hrskava. Ovo je prvo kolo branja, videćemo kako će biti do kraja sezone. Papriku smo vodili na dve grane. Očekujem da ukupan prinos po jednoj biljci bude oko četiri kilograma, ali biće i više – kaže Milan.
Paprike u Milanovim rukama teške su ukupno kilogram i jedva staju u dva dlana. Ako se zna da za teglu ajvara od čiste paprike treba oko dva ipo kilograma, onda će od ovih biti dovoljan još toliko iste težine. Po toj računici sa jednog struka mogle bi da se napune dve tegle sa ajvarom.
Kutije paprika iz povrtarskih krajeva se već isporučuju na tržište, jer je spremanje ajvara, kao i sve drugo ove godine, počelo ranije.
-Trenutna otkupna cena kod kuće je od 120 do 130 dinara. Gajimo i druge sorte ajvaruša, a Lacin dlan smo prvi put probali ove godine u jednom plasteniku. Otpornija je na bolesti i na smrdibube, koje su na drugim sortama već počele da prave štetu – dodaje on.
Tekst i foto: Biljana Nenković