Kurtoš, ili na srpskom „kolač na žaru“, je tradicionalna mađarska poslastica koja ima tradiciju dužu od pola milenijuma, ali je tek poslednjih decenija postao popularan i u Vojvodini. Sladokusci ga vole, dopada im se neobičan ukus, ali i poseban oblik koji podseća na odžak.
– Pošto je reč o kiselom testu, kolač se prvo stavlja u blagu vatru kako bi počeo da nadolazi, nakon toga se stavlja i na jaču temperaturu. Testo se mota na drveni valjak, a zatim i peče u specijalnoj mašini. Pre nego što stavimo kolač da se peče uvijamo ga u šećer, a tek onda ga stavljamo na jaku vatru jer tada dolazi do nagle karamelizacije. Nakon toga ga uvaljamo u određeni ukus, to mora odmah da se uradi, jer bi se u protivnom šećer ohladio i ne bi se ništa zalepilo – otkrivaju nam majstorice iz Bačke Palanke koje su se opredelile za one standardne kolače uvaljane u cimet, šećer ili čoko mrvice.

Kurtoš kolač se može napraviti u kućnoj radinosti i skoro da nema nikakve razlike u odnosu na original na žaru. Preporuka je da ga dobro uvaljate u kristal šećer pre pečenja, a posle pečenja pospete sa malo cimeta ili kakaa.
Sastojci:
750 g oštrog brašna tip 400, 1 kocka svežeg kvasca (45g), 300 ml mleka, 125 g maslaca, 2 jaja, 50 g šećera, 2 vanilin šećera, 1/2 kašičice soli.
Za premaz:
Šećer, cimet, kakao ili po želji (lešnici, kokos, plazma, eurokrem)
Postupak pripreme: Prosejano brašno sipati u činiju (750g), dodati 1/2 kašičice soli i 2 vanilin šećera. Promešati i ostaviti sa strane. Mleko (300 ml) zagrejati da bude toplo, nikako vruće, i u njega sipati 50 g šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kocku svežeg kvasca. Ostaviti sa strane na 10 minuta da kvasac proradi. Otopiti puter i izdvojiti oko 100 g za testo, ostatak (25 g)