Beograd je i ove jeseni prepun kulinarskih događaja. Na jednom od njih “24 Kitchen – Piknik u bašti” organizovanom u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, osim druženja, dobre zabave, muzike, posetioci su uživali i u ukusnim zalogajima i neobičnim napicima. Među onima koji stvaraju te ukusne zalogaje bila je Ana Stojiljković, deo restorana “Uganda connect” koja je istakla da ona prenosi ukuse i mirise iz Afrike.
– Ponosni smo na trouglaste pitice samosa koje se pune različitim nadevima. Ovo je popularno jelo u Africi, ali i kod nas. Dok su jedni samosi vegetarijanski, punjeni povrćem i to najviše graškom i šargarepom, drugi su punjeni junetinom i piletinom. Ne mogu, a da ne spomenem afrički ćevap koji je omiljen kod naših posetilaca u restoranu. Dobro je poznato da je sastavljen od mlevenog mesa. Zbog toga ljudi baš vole da ga probaju i porede sa tradicionalnim srpskim ćevapom. Najveća razlika je u tome što je afrički ćevap sa spanaćem i ima pikantne afričke začine, najčešće tamari soja i čili sos. Treba samo napomenuti da su i samosa i afrički ćevap umotani u kore, koje su napravljene od pirinča, a ne pšenice, kako smo mi navikli – ističe Ana.
Tri pitice samosa koštaju 500 dinara, a porcija od dva velika afrička ćevapa 700 dinara, otprilike jedan afrički ćevap je kao dva naša.
Od Ane saznajeno da je najprodavanija sveža marakuja od koje prave limunadu i koja se sto odsto prirodna bez šećera, kao i mango limunada.
– Ti napici su naš zaštitni znak. Marakuja i mango dolaze iz Ugande i poptpuno su sveže i organske koju mi prerađujemo i koristimo za kolače i za sokove. Oni koji se odluče da probaju afričku kuhinju, uvek se vrate u naš restoran, jer su prezadovoljni. Najveća razlika između afričke i srpske kuhinje je u začinima i načinu pripreme. Kod nas uglavnom dolaze ljudi koji vole Afriku i koji vole da eksperimentišu i u hrani i piću – naglašava Ana.
Ponosni su i na svoje slatke poslastice.
– Imamo i afričke krofnice koje su sa čili čokoladom. Sastojci čili i čokolada nam stižu iz Ugande. Naš kuvar je napravio čili čokoladu koja je kao ljuta nutela samo prirodna i organska. Imamo i organsku vanilu koju dobijamo i od nje pravimo krem od vanile, a sve to služimo uz naše krofnice – otkrila je Ana za Dobro jutro.
Tekst i foto: Dijana Maksimović