Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Trljanica – „sirotinjska“ salata bogatog ukusa

Trljanica – „sirotinjska“ salata bogatog ukusa

738

Ko god je od putnika namernika došao u Vranje i uz praseće pečenje, sir, sukanu banicu ili tepanu pogaču probao i trljanicu, koja je u ovom kraju poznata i kao sirotinjsko jelo, obavezno se vratio kući sa njenim receptom. Po tradiciji ovo jelo će se tokom čitavog Božićnjeg posta nalaziti na trpezi mnogih žitelja ovog kraja. Neki će je praviti od paprika koje su na jesen zamrznuli u zamrzivaču, a drugi od paprika osušenih na niz.

Priprema ovog jela od zamrznutih paprika počinje njihovim odmrzavanjem. Svaka domaćica odmrzne onoliko paprika za količinu trljanice koju želi da napravi. Među njima se, neretko, nađe i nekoliko ljutih vezanki koje će joj dati poseban šmek. Dok se paprika odmrzava u zemljanu kalenicu treba sitno iseckati jednu trećinu omanjeg struka praziluka. Čim se u njega doda so po ukusu treba ga istući drvenim tučkom da dobro omekne. U ovako pripremljenu masu se dodaju sitno iseckane oljuštene paprike, malo zejtina i alkoholnog sirćeta, i još jednom se promeša kašikom kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju proverite da li je svega dovoljno i da li je ukus onakav kakav ste želeli.

Ovaj delikates se kod Vranjanaca nađe i na posnoj krsnoj slavi, ali za Badnje veče. Za tu priliku domaćice spremaju trljanicu isključivo od suvih paprika koje su tokom leta same osušile ili kupile na pijaci.

Suve paprike se prvo prokuvaju u loncu, a kuvanje prestaje tek kada kora počne da se odvaja od paprike. I dok se one hlade domaćice iskoriste priliku da u kalenici sa malo soli istucaju sitno iseckani praziluk u koji potom stave sitno iseckane paprike, malo zejtina i alkoholnog sirćeta i još jedanput sve dobro promešaju.

Gotovu trljanicu mnoge Vranjanke ostave u frižider na desetak minuta da se ohladi, a pre služenja je još jednom promešaju kako bi njena boja došla do izražaja.

Gordana Nastić