Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Tripsi na crnom luku vide se golim okom

Tripsi na crnom luku vide se golim okom

496

Usevi luka tokom jula se nalaze od faze razvoja listova do faze razvoja glavice. Vizuelnim pregledima useva luka može se registrovati prisustvo larvi tripsa, a visoke temperature vazduha pogodovaće njihovom razvoju i prenamnoženju pa se u cilju zaštite od larvi pomenute štetočine preporučuje primena nekog od insekticida:

  • Dicarzol 50 SP (formetanat-hidrohlorid) u količini 1 kg/ha
  • Exirel (cijantraniliprol) u količini 0,75 l/ha
  • Laufer (spinosad) u količini 0,3-0,4 l/ha ili Laser super (spinosad) u količini 0,15-0,2 l/ha.
By Howard F. Schwartz commons.wikimedia.org

Nestabilne vremenske prilike uz visoke dnevne temperature vazduha mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem plamenjače luka (Peronospora destructor) i gljivom prouzrokovačem pegavosti luka (Stemphylium vesicarium), truleži glavica i lisne pegavosti luka (Botrytis spp.). Ovo se naročito odnosi na useve luka koji se nalaze pod konstantnim navodnjavanjem. Neophodno je nastaviti zaštitu od navedenih prouzrokovača bolesti primenom nekog od fungicida:

  • Leonida (fluazinam+metalaksil-M) u količini 0,4-0,6 l/ha
  • Infinito SC (propamokarb – hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,6 l/ha
  • Zoxis 250 SC (azoksistrobin) u količini 1 l/ha
  • Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 1 kg/ha
  • Signum (boskalid + piraklostrobin) u količini 1 kg/ha za suzbijanje plamenjače i mrke pegavosti + Atlas (ciprodinil + fludioksonil) u količini 1 kg/ha za suzbijanje truleži glavica.

Tekst: Aleksandar Zdravković, inžinjer zaštite voća

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.