Сви они који воле тестенину, а воле и гљиве, неће се предомишљати да пробају спој ова два. Тестенина са гљивама, црном трубом или вргањима у зависности да ли више волите ароматичне укусе или неутралне, лако се прави, а још лакше користи.
– То је стандардна класична прича наших бака. Ми je сада зовемо њокама, а у ствари су тестенине и клинци, који се буквално праве само од јаја и воде. Замеси се тврдо тесто, у то тесто се додају млевене гљиве. Од прве класе осушимо, самељемо и ставимо у тесто – рекла је за Добро јутро гљиварка из удружења Љубомир Вуксановић – Барле из Бање Ковиљаче. Колико се гљива ставља у тестенину зависи од њихове ароматичности.
– Промер се одређује по укусу. Гљиве као што су вргањи су ароматичне, не можете их ставити много јер би било превише. Гљиве као што су црна труба су такве да имају одређену количину коју можете конзумирати током дана, али пошто су ово порције од сто грама било коју количину коју узмете својом вољом, нећете погрешити – неке од гљива имају неутрални укус, али сте у себе унели довољно протеинске вредности и да нисте ни осетили.
– Многе од тих гљива имају неутрални укус. Ви сте унели ту њихову протеинску вредност, али их нисте осетили. Иначе тестенине су изузетне са додатком сосева, са четири врсте сира. Сви љубитељи тестенина и њока знају колико је ово вредно – закључила је представница гљивара из Бање Ковиљаче.
Текст и фото: Зорица Драгојевић