Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Testenina sa vrganjem i crnom trubom

Testenina sa vrganjem i crnom trubom

416

Svi oni koji vole testeninu, a vole i gljive, neće se predomišljati da probaju spoj ova dva. Testenina sa gljivama, crnom trubom ili vrganjima u zavisnosti da li više volite aromatične ukuse ili neutralne, lako se pravi, a još lakše koristi.

– To je standardna klasična priča naših baka. Mi je sada zovemo njokama, a u stvari su testenine i klinci, koji se bukvalno prave samo od jaja i vode. Zamesi se tvrdo testo, u to testo se dodaju mlevene gljive. Od prve klase osušimo, sameljemo i stavimo u testo – rekla je za Dobro jutro gljivarka iz udruženja Ljubomir Vuksanović – Barle iz Banje Koviljače. Koliko se gljiva stavlja u testeninu zavisi od njihove aromatičnosti.

– Promer se određuje po ukusu. Gljive kao što su vrganji su aromatične, ne možete ih staviti mnogo jer bi bilo previše. Gljive kao što su crna truba su takve da imaju određenu količinu koju možete konzumirati tokom dana, ali pošto su ovo porcije od sto grama bilo koju količinu koju uzmete svojom voljom, nećete pogrešiti – neke od gljiva imaju neutralni ukus, ali ste u sebe uneli dovoljno proteinske vrednosti i da niste ni osetili.

– Mnoge od tih gljiva imaju neutralni ukus. Vi ste uneli tu njihovu proteinsku vrednost, ali ih niste osetili. Inače testenine su izuzetne sa dodatkom soseva, sa četiri vrste sira. Svi ljubitelji testenina i njoka znaju koliko je ovo vredno – zaključila je predstavnica gljivara iz Banje Koviljače.

Tekst i foto: Zorica Dragojević