Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Tajna u buretu

Tajna u buretu

122

Milan Đorđević dolazi sa juga Srbije, iz Vranja. Njegova porodica bavi se proizvodnjom buradi od 1963, a ljubav prema zanatu je deo njihove porodične tradicije koja se prenosi generacijama. Od malih nogu, bio je okružen majstorima koji su s velikom posvećenošću i preciznošću radili s drvetom, a njega je ovom poslu privukla ta posebna veza između drveta, vina i rakije, tajna koju bure može da otkrije samo onima koji znaju kako da mu priđu.

– Naša proizvodnja se nalazi u selu Zlatokop, svega pet kilometara od grada, gde, zajedno sa timom posvećenih majstora, izrađujemo drvenu burad. U ovom poslu učestvuje cela moja porodica – moj otac Zoran, vizionar i veliki zaljubljenik u drvo, koji je uvek imao viziju o tome kako bi naši proizvodi trebali izgledati, i moja žena Marija, koja se brine o svim finansijskim aspektima firme, što je od ključnog značaja za naše poslovanje. Pored nas iz porodice, naši saradnici su kao deo našeg proširenog tima i poštuju iste vrednosti koje su temelj našeg poslovanja – započinje priču Milan.

 Kada se spoje ruke i mašine

– Najlepši deo ovog posla je trenutak kada vidim zadovoljstvo na licima naših klijenata. To je za mene najveća nagrada, jer znam da smo zajedno stvorili nešto što će čuvati i oplemeniti njihov trud – da bi se došlo do tog plemenitog proizvoda potrebno je puno rada, što na mašinama, što ručno.

– Naša burad su rezultat spoja tradicije i savremene tehnologije. Veći deo posla obavljamo ručno, jer samo tako možemo da osiguramo da svaki komad drveta bude obrađen s potrebnom pažnjom i ljubavlju. Naravno, koristimo i mašine koje nam pomažu da postignemo preciznost i efikasnost u izradi. Svaki korak, od izbora dasaka do sklapanja buradi, pod našim je budnim okom, jer verujemo da samo tako možemo stvoriti bure koji odiše kvalitetom.

Srpski hrast je najbolji

– U našoj proizvodnji koristimo isključivo najkvalitetnija stabla od srpskog hrasta, koji je poznat po svojoj gustini i aromama koje prenosi na piće. Hrast je kralj među stablima kada je reč o izradi buradi, ali za specifične potrebe koristimo i drugo drvo poput bagrema. Svaka vrsta drveta donosi posebnu notu u piću koje sazreva u buretu, ali hrast ima nezamenljivo mesto zbog svoje izdržljivosti i složenih aroma koje oslobađa – daske koje primenjuju u izradi moraju biti savršeno suve, odstajale najmanje tri godine, a debljina zavisi od veličine bureta.

– Debljina dasaka varira u zavisnosti od veličine bureta – za manja burad koristimo tanje daske, dok su za veća burad potrebne deblje daske kako bi izdržale pritisak i osigurale dugovečnost. Svaki komad drveta je pažljivo biran i pripremljen tako da pruži optimalne uslove za sazrevanje pića – objašnjava Milan.

– Najveće bure koje smo napravili imalo je zapreminu od 1500 litara. U izradi velikih buradi često se susrećemo s izazovima poput savijanja dasaka bez pucanja i održavanja savršene forme. Ponekad se desi da drvo pukne ili da okvir popusti, ali to su trenuci koji nas podsećaju na to koliko je važno strpljenje i preciznost u ovom zanatu. Svaki neuspeh je lekcija koja nas čini boljima i spremnijima za sledeći izazov – tu spremnost na izazov prepoznali su mnogi.

– Naši glavni klijenti su destilerije i vinarije koje traže burad za svoje vrhunske proizvode, ali imamo i sve veći broj privatnih kupaca koji žele da svoja pića odležavaju u malim, personalizovanim buradima – rekao je Milan Đorđević za „Dobro jutro”.

Proces proizvodnje jednog bureta počinje izborom i pripremom drveta, koje mora biti savršeno suvo i bez mana. Zatim sledi fina obrada elemenata, selekcija drveta i sklapanje bureta. Svaki korak uključuje preciznu kontrolu kvaliteta, jer samo tako možemo osigurati da krajnji proizvod zadovoljava naše visoke standarde. Na kraju, bure se testira na vodonepropusnost i po potrebi dodatno obrađuje kako bi bilo spremno za punjenje.

Tekst: Zorica Dragojević