Verica Radenović iz Barajeva, rodom iz Toplice, ispod samog Jastrepca godinama već bere plodove šipurka i pretvara ih u piće bogova – vino. Ona je treća osoba na svetu koja je to uspela, a prva je od čistog šipurkovog vina napravila konjak. Kaže bolji i od francuskog.
– Počela sam da pravim razne proizvode pre petnaest i više godina. Prvo sa roditeljima, a posle i sama. Sve je divlje i iz prirode. Najaktuelnije je vino od šipurka, koje proizvodim poslednjih pet godina. Ja sam treće osoba u svetu koja ga proizvodi, jer je jako težak proces. Od čistog vina sam napravila konjak od šipurka prva u svetu. Bolji je nego francuski konjak – kaže Verica za Dobro jutro, naglašavajući da je što se šipurka i berbe tiče, zavisna od prirode.
– Zavisim od prirode, ne koristim kalemljeni šipak, samo ovaj divlji koji je jako zdrav – a za taj zdrav plod divlje ruže i vino nastalo od njega, recept je dobila iz Kanade.
– Pre nekoliko godina od sestre iz Kanade sam dobila recept, a ona od devera koji ima vinariju u Slovačkoj i jedan je od prvih ljudi u svetu koji je ovo vino napravio. Jako je teško, jer se ne pravi se kao ostala vina. Proces je drugačiji, šipak u sebi nema nekog šećera i moraju pojedine komponente da mu se dodaju – ono što je za ovo vino posebno su i burad u kojima se pravi.
– U pricipu sam za jedan litar stavila u flašu od litar oko trista grama šipurka, tako da posle toga ide vrenje, ceđenje, odležavanje, mora dosta puta da se filtrira, jako je teško. Fermentacija je duga, najmanje mesec dana. Mašine za filtriranje su jako skupe, pa ga filtriram u specijalnim buradima koja imaju donji deo niži gde pada talog, pa se onda pretače – priča Radenovićeva koja je skoro pretakala vino iz 2020.
– Sad sam pretakala vino od 2020. godine i flaširala pre mesec dana. Bilo je na analizi i jedino je vino koje ima vitamina c u sebi. Potrebno je šest meseci do godinu dana da bi vino bilo zrelo, što više stoji to je bolje – jedini problem je što divljeg šipurka ima sve manje, a Verica ne pristaje na kompromis i ne pravi ga od kalemljenog.
– Berem šipurak ispod Jastrepca, sve ga manje ima u divljini, prošle godine nisam ništa nabrala. Vino se meša sa svim sokovima, može i kao somersbi – rekla je za Dobro jutro.
Tekst i foto: Zorica Dragojević
Tinktura od cveta jorgovana
Pored vina, sokova i konjaka, Verica pravi i razne lekovite tinkture.
– Imam artičoku zasađenu u dvorištu i pravim tinkturu za čišćenje organizma, regulaciju šećera. Pravim i tinkturu od cveta jorgovana protiv gihta, bolova u kostima, a od matičnjaka za miran san.