I april nam je tiho ušao u ovu godinu. Razlistao je drveće, cveće, ozeleneo bašte, livade, a mirisnim cvetovima okitio rane voćke i rundele. Priroda i ljudi su se napokon složili da zajedno oteraju zimu, hladan vetar i sumornu kišu, i da uživaju u toplijim aprilskim danima.
Povrtnjak
U većim baštama ili na njivama, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija, korove treba uništiti herbicidima.
April je krajnje vreme da se poseje ili posadi prolećni luk, poseju grašak, šargarepa, peršun, paštrnak… Takođe, temperature vazduha i zemljišta su optimalne da se može započeti direktna setva drugog povrća – paprike početkom, paradajza polovinom, a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila. Valja završiti i sadnju krompira, rasaditi kupus, kelerabu i karfiol.
Neko povrće, posejano ili rasađeno jesenas, pristiglo je za berbu. To su razne zelene salate, spanać, matovilac, rukola, blitva, rotkvica i mladi luk.
Zbog mogućih mrazeva u aprilu, za izniklo povrće potrebno je obezbediti dovoljno agrotekstila, mada od slabog mraza mogu da ga sačuvaju i lišće ili slama.
Voćnjak
U voćnjak treba uneti azotno đubrivo jer ovaj elemenat ubrzava rast letorasta, utiče na formiranje cvetnih pupoljaka i „zadržava“ plodove na granama.
U jagodnjacima početkom aprila treba rasturiti dva do tri kg KAN-a po aru (100 m2), i zemljište obraditi na 7 do 8 cm dubine. Na početku cvetanja, jagoda se štiti od pegavosti lišća.
U malinjaku se, ako rezidba nije obavljena, uklanjaju svi dvogodišnji izbojci koji su u prethodnoj sezoni doneli rod. Takođe, izbacuju se i mladi izdanci koji su višak, kao i oštećeni i polomljeni.
Prve godine posle sadnje vršne lastare jabuke i kruške treba prorediti.
Prolećno kalemljenje radi se u rastilu na već posađenim podlogama, ili „iz ruke“ na neposađenim podlogama i prilikom prekalemljivanja voćnjaka.
Počinju i prva prskanja hemijskim preparatima radi zaštite od parazita prouzrokovača bolesti i štetnih insekata.
Pčelinjak
Preventivno u svaku košnicu valja postaviti ram građevnjak, kao biološki metod borbe protiv varoe.
U aprilu je obimna paša od topole, bresta, trnjina, krušaka, jabuka, raznih trava, maslačka, uljane repice, ribizle, džanarike, borovnice, divljih voćaka. Treba veću pažnju pokloniti zdravstvenom pregledu pčelinjih društava.
U aprilu se postavljaju hvatači cvetnog praha, organizuje se setva i sadnja medonosnog bilja, privode se kraju aktivnosti na pripremanju proizvodnje rojeva, matica, mleča, propolisa i drugih pčelinjih proizvoda.
Zelenilo
April je idealan mesec za obnovu cvetnjaka i dela vrta sa začinskim biljkama
Lobelija, prepoznatljiva po plavim, sitnim cvetićima, voli senovite delove vrta, a seje se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.
Treba pregledati i srediti živu ogradu, šiblje, četinare, ruže… Rezidbom svakoj biljci vratiti svežinu.
Vinograd
Uporedo s završetkom rezidbe obavlja se remont naslona, vezivanje stabala i lukova, a svi ovi poslovi moraju se završiti najkasnije do početka bubrenja okaca.
Na manjim parcelama i pri manjim rastojanjima može se oko svakog čokota uneti đubrivo.
Krajem meseca valja prostor između redova plitko obraditi i lozu prvi put oprskati hemijskim preparatima, radi zaštite od prouzrokovača pepelnice i plamenjače, a do kraja fenološke faze vunastog pupoljka, u zasadima u kojima je otkrivena, lozu bi trebalo zaštititi od gljive prouzrokovača crne pegavosti.
Lekovito i začinsko bilje
U ovom mesecu skupljaju hrastov lišaj, podbel, ljubičica, maslačak, glog, jagorčevina, gorocvet, kamilica, božur, oman, čičak, rusa, srčenjak, trnjina.
Gljive
Sakupljaju se najčešće smrčci i agarikusi, najkvalitetnije prolećne gljive, a u zavisnosti od lokaliteta mogu da se nađu i judino uvo, rašljoliska, šumsko pile, gube, sjajnica, šupljikavac, tigrasta panjevčica, martovka, đurđevača, šljivovača, glogovača, sumporača…