Sušenu krušku možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i većim trgovinskim lancima, a preporučuje se zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Ipak, ukoliko imate vremena i volje, napravite je sami. Najpre morate nabaviti zdrave plodove, bez oštećenja i trulih delova. Potrebno je da ih dobro očistite i isečete na tanke trake, koje ćete potom, na minut-dva potopiti u blago posoljenu vodu.
Kada ste to uradili, trebalo bi da ocedite isečene komade i rasporedite ih na suncu, u specijalnom dehidratoru za voće, ili u rerni. Ukoliko odaberete ovaj poslednji metod, biće vam potrebna vatrostalna posuda koju ćete staviti u hadnu rernu i uključiti zagrevanje na 70 do 80 stepeni. Nemojte se udaljavati, već pažljivo pratite šta se dešava kako vam plodovi ne bi izgoreli. Sušenje kruške na suncu podrazumeva da plodove prekrijete gazom, kako biste ih zaštitili od insekata. Takođe, možete ih i nanizati na kanap i tako ih ostaviti negde gde će biti izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.
Koju god metodu sušenja koristili, preporuka je da osušene plodove na 3-4 sekunde potopite u ključalu slanu vodu, da ih potom ponovo osušite i tek tada spakujete. Za čuvanje se savetuju hermetički zatvorete tegle, papirne kese ili platnene torbe, koje se čuvaju na provetrenom suvom mestu.
Piše: Zorana Ljubojev