Suncokret je u Somboru i njegovoj okolini je u različitim fazama, od faze nalivanja zrna do faze pred samu žetvu. Goran Milanko diplomirani inžinjer poljoprivrede iz firme Nikša agrar, obišao je teren i za Dobro jutro govorio o stanju useva.
– Nakon obilaska terena i stanja useva na terenu, primetno je da je na gornjem terenu Riđica suncokret na pojedinim parcelama posle ovih visokih temperatura stigao za žetvu, a na ostalim lokalitetima je uglavnom faza nalivanja zrna – rekao je Milanko naglašavajući da nas čeka još jedan toplotni talas koji će ubrzati zrenje suncokreta.
– S obzirom da nas čeka još jedan toplotni talas sa izuzetno vosokim tempetaturama, suvim vetrovima, nedostatkom vlage, biće ubrzano sazrevanje suncokreta što će povećati broj šturih zrna, uticati na smanjenje apsolutne težine zrna kao i na procenat ulja – objasnio je inžinjer Nikša agrara navodeći da kiša koja je pala nije bila dovoljna.
– Naravno i ovom kraju pojedini delovi su dobili u par puta 10-20mm padavina, ali to je lokalnog karaktera, što je nedovoljno s obzirom na dnevne max.temperature koje su preko 30 stepeni koje će doprineti ubrzanom sazrevanju i žetvi – izjavio je Goran Milanko za Dobro jutro.
Tekst: Zorica Dragojević
Foto: Goran Milanko