Насловна НОВИ БРОЈ Sto jela Srbije (4)

Sto jela Srbije (4)

617

Punjeni cukini

Cukini su vrsta tikvica koje mogu biti od žute do tamnozelene boje. Spadaju u voće, iako ih ubrajamo u povrće. Mogu se jesti i sirove. Cukini se beru kad dostignu dužinu od 20cm. I zato nemojte propustiti deo godine kada možemo da uživamo u svežem povrću i divnom ukusu cukina, tikvica…

Priprema

Cukine oprati i očistiti od semenki. Ne ljuštiti. U šerpu sipati malo ulja i dinstati crni i beli luk oko 5 minuta. Nakon toga dodati mleveno meso i mešati na vatri još 5 minuta. U napola gotovo meso dodati začine, paradajz i pelat. Kada se smesa za punjenje ujednači, skloniti s vatre. Vatrostalnu posudu namazati uljem i poređati cukine. Puniti do vrha. Odgore staviti krišku svežeg paradajza i poklopac od cukina. Sipati malo vode oko cukina i peći u rerni na 200 stepeni 45 minuta. Poslužiti s kiselim mlekom ili sezonskom salatom.

Sastojci 

 3 veća cukina

 500g mešanog mlevenog mesa

 1 glavica crnog luka

 1 čen belog luka

 1dcl paradajza

 2 kašike pelata

 ulje, so, biber

Hajdučki ćevap

Tokom vladavine Turaka hajduci su prvi počeli da prave tadašnji “hajdučki ćevap” koji je bilo izuzetno lako pripremiti od raznih komada mesa u dimljenoj masti na ražnju iznad vatre.

Priprema

Ovčije, svinjsko i teleće meso narežite na kockice. Posolite, pospite biberom i crvenom paprikom, izmešajte i ostavite u posudi 1 sat. Naizmenično ređajte meso na ražnjiće i pecite na roštilju ili grilu. Upola pečeno meso pospite ili uvaljajte, u kukuruzno brašno. Ovo ponavljajte nekoliko puta, dok se na mesu ne uhvati korica.

Paradajz i luk naseckajte, a beli luk isecite sitno pa sve pomešajte. Pečeni ćevap stavite na luk i paradajz i poslužite dok je toplo.

Sastojci

  500 g ovčijeg mesa

 500 g svinjskog mesa

 500 g telećeg mesa

 500 g crnog luka

 3 čena belog luka

 2 paradajza

 kukuruzno brašno

 crvena paprika – ljuta

 ulje

 biber, so, biljni začin

Pržena  deverika

Deverika spada u belu rečnu ribu zajeno sa babuškom, mrenom, bucovom… Često se može čuti da se u ovu grupu svrstavaju manje vredne ribe, pune kostiju ili manje ukusne, ali to su sve stereotipi bez osnova. Stvarno stanje je drugačije. Kada se kvalitetno pripreme fantastičnog su ukusa. Deverika posebno. To je, nimalo slučajno, omiljeno jelo alasa.

Priprema

Deveriku očistiti, oprati u mlakoj vodi i osušiti krpom. Nožem zaseći na svakih 2-3 milimetra ukoso da presečete kosti, napuniti sitno sečenim belim lukom i peršunom, posoliti, staviti u veći sud preliti uljem, dodati kriške od jednog limuna i ostaviti jedno pre podne da odstoji na hladnom. Izvaditi iz paca (po želji, možete deverike provući kroz kukuruzno brašno) i peći u predhodno zagrejanom dubokom ulju dok ista ne dobije zlatnožutu boju (na početku peći na jačoj a kasnije na tihoj vatri). Pripremiti marinadu od ulja, soka od limuna, sitno naseckanog belog luka i svežeg peršunovog lista. Servirati uz prethodno napravljenu krompir salatu i marinadu.

Sastojci

 500 g deverike

 beli luk – 2 čena

 so, ulje, peršunov list (količina po ukusu)

 kukuruzno brašno (količina po potrebi)

 2 limuna

Musaka od pohovanog patlidžana

Musaka je čaroban izbalansiran spoj mesa, patlidžana, krompira, mleka, jaja… Ona je tradicionalno jelo od patlidžana ili krompira koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Recepti za musaku su mnogobrojni, a na Zapadu se smatra da je izvorno grčko jelo. Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake. U knjigama iz Vukovog doba kaže se da je musaka „jelo od iseckanog ili mlevenog mesa, krompira, patlidžana, s drugim namirnicama i začinima. Musaka se isto tako gotovi s tikvicama, listinama presnog i kiselog kupusa, kelja, spanaća, lozovog lista”.

Priprema

Patlidžan očistiti i iseći na kolutiće. Posoliti i ostaviti da malo odstoji, te isprati i ocediti. Pripremiti smesu za paniranje. Pomešati 2 jajeta, brašno i mleko i pohovati na vrućoj vatri. Ostaviti na salveti da se ocedi.

U šerpi iseckati beli i crni luk, dodati meso i dinstati. Nakon 10 minuta ubaciti paradajz, začine i pelat. Dinstati još 10-ak minuta.

Pripremiti vatrostalnu posudu. Namazati uljem. U činiji umutiti 1 jaje, 1 dcl mleka i 3 kašike pavlake. Ređati red patlidžana, red mesa i zaliti premazom. Ponoviti još dva puta i na kraju sipati preostali premaz.

Peći oko 15 minuta. Servirati toplo uz kiselo mleko ili sezonsku salatu.

Sastojci

  ½kg junećeg mlevenog mesa

 2 patlidžana

 3 jajeta

 brašno

 mleko

 pavlaka

 1dcl kuvanog paradajza

 1 kašičica pelata

 so, biber, biljni začin

 ulje

 1 glavica crnog luka

 1 čen belog luka