Прошлонедељни мраз нанео је штете од 20 до 70 посто засадима раног кромпира, док остало поврће није страдало. Једино су произвођачи поврћа у заштићеном простору морали да утроше много веће количине енергије како би одржали температуру погодну за засаде.
– Мраз који се кретао у интервалу од минус један и минус два степена је оштетио рани наклијали кромпир пре неколико дана. Оштетио је надземну вегетативну масу, оштећења се крећу у различитим процентима, од двадесет до преко седамдесет посто зависи од интензитета приземног мраза. То ће у неколико одложити време формирања и наливања кртола раног кромпира. За очекивати је, тамо где се то десило, да ће померити за неких десетак дана вађење раног кромпира – рекао је за Добро јутро професор Жарко Илин, додајући да код осталог поврћа нема штете.
– Код осталих повртарских врста нема било какве штете, с тим да су у производњи поврћа у заштићеном простору додатно трошили значајне количине енергије с обзиром на ниске температуре за загревање, пре свега, у производњи расада – рекао је Илин.
Текст: Зорица Драгојевић